Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: bekisssablex3 »

Proszę o wyjaśnienie:
\(\displaystyle{ \log _{10} \frac{a}{b}= \frac{c}{d}
\begin{center}
10^{ \frac{c}{d}} = \frac{a}{b} | \cdot b \neq 0
\end{center}
\\
\begin{center}
10^{ \frac{c}{d}}b=a |^{d}
\end{center}
\begin{center}
10^{ c}b^{d}=a^{d}
\end{center}}\)

Skąd wiemy, że \(\displaystyle{ b=1}\)?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: piasek101 »

Nie wiemy.

Podaj treść zadania to może się dowiemy.
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: bekisssablex3 »

Twierdzenie.
Dla każdej \(\displaystyle{ r\in \QQ_{+}}\) mamy \(\displaystyle{ \log _{10}r \in \mathbb{IQ}}\). Wyjątek dla \(\displaystyle{ r=10^{n} , n\in \ZZ}\).
Początek dowodu:
Jeżeli \(\displaystyle{ \log _{10}r \in \QQ \Rightarrow \log _{10}r^{-1} \in\QQ}\), a zatem możemy zapisać ,że \(\displaystyle{ r>1}\). Weżmy \(\displaystyle{ r= \frac{a}{b}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b \in \ZZ_{+} , \left( a,b\right)=1}\) (wzgl.pierwsze:). Załóżmy, że \(\displaystyle{ \log _{10}r= \frac{c}{d}}\), gdzie \(\displaystyle{ c,d \in \ZZ_{+} , \left( c,d\right)=1}\) (wzgl.pierwsze:). Wtedy podstawiając otrzymujemy, że
\(\displaystyle{ \log _{10} \frac{a}{b}= \frac{c}{d} \begin{center} 10^{ \frac{c}{d}} = \frac{a}{b} | \cdot b \neq 0 \end{center} \\ \begin{center} 10^{ \frac{c}{d}}b=a |^{d} \end{center} \begin{center} 10^{ c}b^{d}=a^{d} \end{center}}\)...
tłumacze to z książki angielskiej więc troche kali jeść kali pić:)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: piasek101 »

Takie komplikacje to nie dla mnie.
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: bekisssablex3 »

a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: a4karo »

Skoro \(\displaystyle{ 2}\) dzieli lewa stronę to musi prawą. Popatrz z jakim wykładnikiem to robi...
bekisssablex3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: bekisssablex3 »

No tak, dzieli,bo mamy 10.Czyli \(\displaystyle{ a^{d}}\) musi być liczbą parzystą ...jednak dalej mi to nic nie rozjaśnia...;/
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Skąd wiemy,ze b=1? Funkcja logarytmiczna

Post autor: Jan Kraszewski »

Przecież pytanie było, z jakim wykładnikiem \(\displaystyle{ 2}\) dzieli \(\displaystyle{ a^d}\) (wskazówka: z takim samym, z jakim dzieli \(\displaystyle{ 10^cb^c}\)).

JK
ODPOWIEDZ