Witam, mam problem z wyznaczeniem reakcji podpór. W trakcie obliczeń wychodzi mi jakiś błąd. Nie wiem w którym momencie popełniam błąd. Poniżej dodaje zdjęcie kraty. Proszę o wyrozumiałość jest to mój pierwszy post i jeszcze nie za bardzo potrafię się obsługiwać kodami.
A to moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \sum y=0\\
-V_1+3+3=0\\
V_1=6}\)
\(\displaystyle{ \sum X=0\\
H1+H2=0}\)
\(\displaystyle{ \sum M_A=0\\
-H_2 \cdot 12-3 \cdot 17-3 \cdot 24=0\\
12H_2-51-72=0\\
H_2=10,25}\)
SPR.
\(\displaystyle{ \sum M_7=0\\
-10,25 \cdot 5+6 \cdot 10-10,25 \cdot 7-3 \cdot 7-3 \cdot 14=0\\
-51,25+60-71,75-21-42=0}\)
????
Kratownica- wyznaczanie reakcji podpór
Kratownica- wyznaczanie reakcji podpór
Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, o 19:32 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Kratownica- wyznaczanie reakcji podpór
Wygląda rozsądnie, ale na policzenie kratek nie mam zdrowia.
Odrzucamy pręty dekoracyjne, zerowe, (węzeł F) i rozwiązywanie węzłów rozpoczynamy od węzła A, a to dla tego, że obliczenie sił w prętach zbiegających się w węźle E, w którym przyłożona jest znana siła pozwoli na sprawdzenie nie tylko "sił w prętach" ale i poprawność obliczenia reakcji w podporach.
Odrzucamy pręty dekoracyjne, zerowe, (węzeł F) i rozwiązywanie węzłów rozpoczynamy od węzła A, a to dla tego, że obliczenie sił w prętach zbiegających się w węźle E, w którym przyłożona jest znana siła pozwoli na sprawdzenie nie tylko "sił w prętach" ale i poprawność obliczenia reakcji w podporach.
- siwymech
- Użytkownik

- Posty: 2463
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 616 razy
Kratownica- wyznaczanie reakcji podpór
Proponuje przeglądniecie wątków. Mam nadzieję, że coś rozjaśnią:
396368.htm?hilit=%20kratownice
412993.htm?hilit=%20kratownice
405289.htm?hilit=%20kratownice
....................................................
"Kiedy byłem małym chłopcem" myślałem, że przez oglądanie gotowych rozw. książkowych nabiorę umiejętności rozw. zag. tech.
Na ćwiczeniach jednak były porażki !
Stąd:
Opanowanie teorii, a potem ćwiczenia oparte o szkicowanie, wypisywanie warunków statyki, przekształcanie wyrażeń alg...itp., nawet nieporadne( z zerkaniem do prawidłowego rozw.), prowadzi do radości , samodzielności i wolności.
..........................
Powodzenia życzę
396368.htm?hilit=%20kratownice
412993.htm?hilit=%20kratownice
405289.htm?hilit=%20kratownice
....................................................
"Kiedy byłem małym chłopcem" myślałem, że przez oglądanie gotowych rozw. książkowych nabiorę umiejętności rozw. zag. tech.
Na ćwiczeniach jednak były porażki !
Stąd:
Opanowanie teorii, a potem ćwiczenia oparte o szkicowanie, wypisywanie warunków statyki, przekształcanie wyrażeń alg...itp., nawet nieporadne( z zerkaniem do prawidłowego rozw.), prowadzi do radości , samodzielności i wolności.
..........................
Powodzenia życzę
