Trojkat -- zadanie

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

Trojkat -- zadanie

Post autor: yvonna »

Czesc.
Otoz nie wiem jak zabrac sie za 2 zadania ... o tto one


1. Jeden kat ostry trojkata prostokatnego ma miare \(\displaystyle{ \alpha}\). Wyznacz dlugosc bokow tego trojkata wiedzac ze wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego ma dlugosc h.


2. Suma miar dwoch katow trojkata jest rowna \(\displaystyle{ \alpha}\) a boki zawarte w ramionach trzeciego kata maja dlugosc a i b. Oblicz pole trojkata.



Licze na Wasza pomoc xD
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Trojkat -- zadanie

Post autor: Sir George »

Ad.1. Drugi kąt ostry trójkąta ma miarę Π/2-α. Stąd długości przyprostokątnych to h/sinα i h/sin(Π/2-α)=h/cosα. Długość przeciwprostokątnej zaś to h/sinαcosα.

Ad.2. Miara trzeciego kąta to oczywiście Π-α. Ze wzoru na pole trójkąta otrzymujemy więc P=�absin(Π-α)=�absinα.


Pozdrawiam ...
ODPOWIEDZ