granica z silnią :)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
granica z silnią :)
mam takie pytanie.. jak się liczy \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{n!}{(2n)!}}\)??
ta granica jest równa 0 ale jak to wykazać??
ta granica jest równa 0 ale jak to wykazać??
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
granica z silnią :)
Kryterium zbieżności d'Alemberta.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}|\frac{a_{n+1}}{a_{n}}|
\\\lim_{n\to\infty}a_{n}=0}\)
dalej sobie poradzisz:)
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}|\frac{a_{n+1}}{a_{n}}|
\\\lim_{n\to\infty}a_{n}=0}\)
dalej sobie poradzisz:)
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 21:32 przez Jestemfajny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
granica z silnią :)
a skąd wiadomo, że \(\displaystyle{ \frac{n!}{(2n)!}\leqslant\frac{1}{2n}}\)?? :/ ja tego nie widzę.. :/
[ Dodano: 11 Września 2007, 21:55 ]
i jeszcze jedno pytanie.. czy nie jest tak, że ciąg musi spełniać warunek konieczny czyli \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}a_n=0}\), żeby potem dopiero sprawdzać jego zbieżność z kryterium d'Alemberta??
[ Dodano: 11 Września 2007, 21:55 ]
i jeszcze jedno pytanie.. czy nie jest tak, że ciąg musi spełniać warunek konieczny czyli \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}a_n=0}\), żeby potem dopiero sprawdzać jego zbieżność z kryterium d'Alemberta??
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
granica z silnią :)
Nie wiem co rozumiesz przez kryterium d'Alemberta czy też warunek konieczny w tym przypadku... prawdziwe jest twierdzenie, że jeśli dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ \left|\frac{a_{n + 1}}{a_{n}}\right| \leqslant q }\), to ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) zbiega do zera.
A odnośnie tego szacowania powyżej, to chyba nietrudno zauważyć, że
\(\displaystyle{ 2n! = n! \cdot (n + 1)\cdot \ldots \cdot (2n - 1)\cdot 2n}\)
\(\displaystyle{ \left|\frac{a_{n + 1}}{a_{n}}\right| \leqslant q }\), to ciąg \(\displaystyle{ (a_{n})}\) zbiega do zera.
A odnośnie tego szacowania powyżej, to chyba nietrudno zauważyć, że
\(\displaystyle{ 2n! = n! \cdot (n + 1)\cdot \ldots \cdot (2n - 1)\cdot 2n}\)
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
granica z silnią :)
[quote="mostostalek"]i jeszcze jedno pytanie.. czy nie jest tak, że ciąg musi spełniać warunek konieczny czyli \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}a_n=0}\), żeby potem dopiero sprawdzać jego zbieżność z kryterium d'Alemberta??[/quote]
Granica ciagu zero to jest warunek konieczny zbieżności szeregu więc jeśli jego nie sprawdzisz a Ci z kryterium wyjdzie że szereg jest zbieżny to automatycznie wiesz że i granica ciągu jest zero.
Granica ciagu zero to jest warunek konieczny zbieżności szeregu więc jeśli jego nie sprawdzisz a Ci z kryterium wyjdzie że szereg jest zbieżny to automatycznie wiesz że i granica ciągu jest zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy