Szereg geometryczny-nierówność

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
kubapod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Podziękował: 3 razy

Szereg geometryczny-nierówność

Post autor: kubapod »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności
\(\displaystyle{ -1+(\sqrt{x})^{2}+(\sqrt{x})^{3}+(\sqrt{x})^{4}+...}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Szereg geometryczny-nierówność

Post autor: Lorek »

Nierówność równoważna nierówności
\(\displaystyle{ (\sqrt{x})^2+(\sqrt{x})^3+...}\)
kubapod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Podziękował: 3 razy

Szereg geometryczny-nierówność

Post autor: kubapod »

Ale ja tępy jestem. Wielkie dzięki !!
ODPOWIEDZ