Podzielność przez 24

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Filip46
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 lis 2016, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 8 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Filip46 »

Czy dostrzegacie tu być może jakiś błąd:
Założenie - \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą i \(\displaystyle{ p \ge 5}\)

Teza - \(\displaystyle{ 24|\left( p ^{2}-25 \right)}\)

Dowód:
\(\displaystyle{ \left( p ^{2}-25 \right) = \left( p-1\right) \left( p+1\right) -24}\)
Jeśli \(\displaystyle{ p \ge 5}\) to wśród liczb \(\displaystyle{ \left( p-1\right) , p, \left( p+1\right)}\) jest liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\), czyli przez \(\displaystyle{ 12}\) oraz \(\displaystyle{ 24}\). Zatem
\(\displaystyle{ \left( p-1\right) \left( p+1\right) -24 = 24k -24=24(k-1), k \in \NN}\)

Co kończy dowód
Ostatnio zmieniony 7 sty 2017, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Jan Kraszewski »

Filip46 pisze:Jeśli \(\displaystyle{ p \ge 5}\) to wśród liczb \(\displaystyle{ \left( p-1\right) , p, \left( p+1\right)}\) jest liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\), czyli przez \(\displaystyle{ 12}\) oraz \(\displaystyle{ 24}\).
Ten argument nie wygląda dobrze. Czy mógłbyś go wyjaśnić?

JK
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Hayran »

Wsk.: Zauważ, że \(\displaystyle{ p-1}\) i \(\displaystyle{ p+1}\) to kolejne liczby parzyste, więc \(\displaystyle{ 8|(p-1)(p+1)}\) (dlaczego?)
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Podzielność przez 24

Post autor: kinia7 »

Jan Kraszewski pisze:Ten argument nie wygląda dobrze.

JK
Ten argument wygląda całkiem dobrze.

ponieważ są to trzy kolejne liczby naturalne, więc jedna z nich jest podzielna przez 3
ponieważ p jest liczbą pierwszą, więc przez 3 musi się dzielić jedna z pozostałych dwóch liczb
te dwie liczby są kolejnymi liczbami parzystymi, więc jedna z nich musi się dzielić przez 4
więc łącznie \(\displaystyle{ 3\cdot2\cdot4=24|(p-1)(p+1)}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Jan Kraszewski »

kinia7 pisze:Ten argument wygląda całkiem dobrze.
Ten argument jest do bani. Dobrze wygląda Twój argument, ale zauważ, że Filip46 napisał zgoła co innego. A ponieważ liczy się to, co zostało napisane, a nie to, co być może miał na myśli pisząc to, więc jego rozumowanie nie przechodzi.

JK
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Podzielność przez 24

Post autor: pasman »

Filip46 pisze:Czy dostrzegacie tu być może jakiś błąd:
Założenie - \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą i \(\displaystyle{ p \ge 5}\)

Teza - \(\displaystyle{ 24|\left( p ^{2}-25 \right)}\)
właściwie można to uogólnić na różnicę kwadratów
dwóch liczb niepodzielnych przez 2 i 3
Filip46
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 lis 2016, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 8 razy

Podzielność przez 24

Post autor: Filip46 »

Przepraszam, mój błąd co do zapisu. Użytkownik kinia7 przedstawił co miałem na myśli.

kinia7 pisze:Są to trzy kolejne liczby naturalne, więc jedna z nich jest podzielna przez 3
ponieważ p jest liczbą pierwszą, więc przez 3 musi się dzielić jedna z pozostałych dwóch liczb
te dwie liczby są kolejnymi liczbami parzystymi, więc jedna z nich musi się dzielić przez 4
więc łącznie \(\displaystyle{ 3\cdot2\cdot4=24|(p-1)(p+1)}\)
ODPOWIEDZ