Witam... czy mógłby mi ktoś uświadomić jak policzyć te granice...
\(\displaystyle{ \lim_{x \to0} \frac{3x - 1}{3x + 1}^{2x - 5}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to+\infty} \frac{x}{x + \ln(1 - x)}}\)
Poprawa zapisu.
max
Granice
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Granice
Zle domykasz znaczniki tex'a 
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \left( \frac{3x - 1}{3x + 1}\right)^{2x - 5}=
\left( \frac{-1}{1}\right)^{- 5}=
(-1)^{- 5}=-1}\)
\(\displaystyle{ 1-x>0 \\x}\)
A wiec nie ma tam granicy, gdyz funkcja istnieje tylko dla x<1
POZDRO

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \left( \frac{3x - 1}{3x + 1}\right)^{2x - 5}=
\left( \frac{-1}{1}\right)^{- 5}=
(-1)^{- 5}=-1}\)
\(\displaystyle{ 1-x>0 \\x}\)
A wiec nie ma tam granicy, gdyz funkcja istnieje tylko dla x<1
POZDRO