Witam mam 2 zadania z którymi mam kłopot, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu ich.
Próbke weglanu wapnia o masie \(\displaystyle{ 10g}\),zawierającą pewną ilosc zanieczyszczen,wyprazono a nastepnie zwazono. Masa próbki zmniejszyla się o \(\displaystyle{ 4,5g}\). Zakładając że zanieczyszczenia nie ulegają rozkładowi podczas prażenia, oblicz ile \(\displaystyle{ \%}\) zanieczyszczeń zawierała próbka węglanu wapnia.
i 2 zad.
Do \(\displaystyle{ 1,5dm^3}\) roztworu \(\displaystyle{ NaCl}\) o stezeniu \(\displaystyle{ 1,45 mola/dm^3}\) i gestosci \(\displaystyle{ 1,032g/cm^3}\) dodano \(\displaystyle{ 13g}\) Stałego \(\displaystyle{ NaCl}\).
Oblicz Stezenie procentowe otrzymanego roztworu.
Stechiometria Reakcji.
-
Tomuello
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 28 lis 2016, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Stechiometria Reakcji.
\(\displaystyle{ CaCO_{3} \rightarrow CaO + CO _{2}}\)
Musisz policzyć masę \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\), znasz masę \(\displaystyle{ CO _{2}}\), to jest gaz, więc to jego masa "uciekła"
Musisz policzyć masę \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\), znasz masę \(\displaystyle{ CO _{2}}\), to jest gaz, więc to jego masa "uciekła"
-
Pablo82
- Użytkownik

- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Stechiometria Reakcji.
MichalWis,
pesel ma rację.
Zad.1.
Mamy reakcję:
\(\displaystyle{ CaCO3 --> CaO + CO2}\)
\(\displaystyle{ 100g --> 56g + 44g}\)
Widzimy, że powodem zmniejszania się masy próbki jest wydzielenie się \(\displaystyle{ CO2}\), który „uchodzi”. Masa próbki zmniejszyła się o \(\displaystyle{ 4,5 g}\) – co spowodowane było przez uchodzenie \(\displaystyle{ CO2}\). Napiszemy równania:
\(\displaystyle{ 100 g CaCO3 --> 44 g CO2}\)
\(\displaystyle{ X g CaCO3 --> 4,5 g CO2}\)
\(\displaystyle{ X = 10,23 g CaCO3}\)
Jednakże w treści zadania mamy podane, że masa węglanu plus masa zanieczyszczeń wynosi \(\displaystyle{ 10g}\), podczas gdy zadanie jest teraz rozwiązywalne dla masy węglanu wynoszącego \(\displaystyle{ 10,23 g}\) i masy zanieczyszczeń wynoszącej \(\displaystyle{ 0 g}\).
Zadanie obarczone jest błędnymi danymi.
Zad.2
Wychodzi mi \(\displaystyle{ Cp = 89,5}\) % ale przy założeniu dyskusyjnych danych
pesel ma rację.
Zad.1.
Mamy reakcję:
\(\displaystyle{ CaCO3 --> CaO + CO2}\)
\(\displaystyle{ 100g --> 56g + 44g}\)
Widzimy, że powodem zmniejszania się masy próbki jest wydzielenie się \(\displaystyle{ CO2}\), który „uchodzi”. Masa próbki zmniejszyła się o \(\displaystyle{ 4,5 g}\) – co spowodowane było przez uchodzenie \(\displaystyle{ CO2}\). Napiszemy równania:
\(\displaystyle{ 100 g CaCO3 --> 44 g CO2}\)
\(\displaystyle{ X g CaCO3 --> 4,5 g CO2}\)
\(\displaystyle{ X = 10,23 g CaCO3}\)
Jednakże w treści zadania mamy podane, że masa węglanu plus masa zanieczyszczeń wynosi \(\displaystyle{ 10g}\), podczas gdy zadanie jest teraz rozwiązywalne dla masy węglanu wynoszącego \(\displaystyle{ 10,23 g}\) i masy zanieczyszczeń wynoszącej \(\displaystyle{ 0 g}\).
Zadanie obarczone jest błędnymi danymi.
Zad.2
Wychodzi mi \(\displaystyle{ Cp = 89,5}\) % ale przy założeniu dyskusyjnych danych
-
Pablo82
- Użytkownik

- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Stechiometria Reakcji.
MichalWis,
zad.1 Napisałem przecież i zgadzam się z PESEL, że przy tych danych zadanie obarczone jest błędem. Nie ma to sensu dalej wyliczać przy podanych przez Ciebie danych. Po prostu zapoznaj się z moim rozwiązaniem.
Zad.2
Robisz to źle.
zad.1 Napisałem przecież i zgadzam się z PESEL, że przy tych danych zadanie obarczone jest błędem. Nie ma to sensu dalej wyliczać przy podanych przez Ciebie danych. Po prostu zapoznaj się z moim rozwiązaniem.
Zad.2
Robisz to źle.


