Ciągi arytmetyczne - wstawianie liczb, wyznaczanie wyrazu...

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Matematycznynieogar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 sty 2017, o 11:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Ciągi arytmetyczne - wstawianie liczb, wyznaczanie wyrazu...

Post autor: Matematycznynieogar1 »

Zad. 1. Miedzy liczby \(\displaystyle{ 10}\) i \(\displaystyle{ 34}\) wstaw dwie takie liczy, by łącznie z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny.
Zad. 2. W ciągu arytmetycznym \(\displaystyle{ a_{6} =18}\) i \(\displaystyle{ a_{6}=19}\) wyznacz wyraz setny.
Zad. 3. Oblicz wyraz \(\displaystyle{ a_{1}}\) i \(\displaystyle{ a_{n+1}}\) ciągu \(\displaystyle{ a_{n}= \frac{ n^{2}}{n+1}}\)
Zad. 4. Który wyraz ciągu \(\displaystyle{ a_{n}= n^{2} - 6 m + 5}\) jest równy zero?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2017, o 16:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Ciągi arytmetyczne - wstawianie liczb, wyznaczanie wyrazu...

Post autor: SlotaWoj »

Wskazówka do zadanie 1:
  • \(\displaystyle{ a(n)=10;\quad a(n+3)=34}\)
Temat zadania 2. jest błędny.
Temat zadania 3. jest niezrozumiały. Co to jest n{2} ? Naucz się poprawnie korzystać z LaTeXa
Temat zadania 4. zawiera niezdefiniowaną daną m.
ODPOWIEDZ