Oblicz wartość wyrażenia :

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Julia_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: białystok
Podziękował: 8 razy

Oblicz wartość wyrażenia :

Post autor: Julia_89 »

||5x+6|+3|x|-|x-4|| +|7x-40| dla x=(0;4)

Czy może ktoś mi pomóc i rozwiązać to wyrażenie ?? ... Z góry BARDZO DZIEKUJE :*
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz wartość wyrażenia :

Post autor: Calasilyar »

gdy \(\displaystyle{ x (0,4)}\) wychodzi:
\(\displaystyle{ |5x+6|=5x+6\\
|x|=x\\
|x-4|=4-x\\
|7x-40|=40-7x\\
|9x+2|=9x+2}\)

zatem:
\(\displaystyle{ ||5x+6|+3|x|-|x-4|| +|7x-40|=|5x+6+3x+x-4|+40-7x=|9x+2|+40-7x=9x+2+40-7x=2x+42}\)
ODPOWIEDZ