Prosze o rozwiązanie zadań:
1.W trójkącie prostokątnym dwie środkowe mają długość 3 i 4. Jaką długość ma trzecia środkowa?
2. Udowodnij, że jeśli w trójkącie istnieje okrąg, który jest styczny do dwóch jego boków i dwóch środkowych tego trójkąta jest równoramienny.
Moje gg jak cos: 2503295.
Z góry dziękuję.
temat poprawiłam
ariadna
Długość środkowej w trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Długość środkowej w trójkącie
Środkowa boku b: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} {\sqrt {2a^{2}+2c^{2}-b^{2}}} = 4}\)
Środkowa boku c: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} {\sqrt {2a^{2}+2b^{2}-c^{2}}} = 3}\)
oraz : \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2}}\).
Obliczasz a,b,c i podstawiasz do wzoru: \(\displaystyle{ Sr.a = \frac{1}{2} {\sqrt {2b^{2}+2c^{2}-a^{2}}}}\)
Mnie wyszło: \(\displaystyle{ {\sqrt {29}}}\)
Środkowa boku c: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} {\sqrt {2a^{2}+2b^{2}-c^{2}}} = 3}\)
oraz : \(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} = c^{2}}\).
Obliczasz a,b,c i podstawiasz do wzoru: \(\displaystyle{ Sr.a = \frac{1}{2} {\sqrt {2b^{2}+2c^{2}-a^{2}}}}\)
Mnie wyszło: \(\displaystyle{ {\sqrt {29}}}\)
Długość środkowej w trójkącie
a moge wiedziec skad wziales te wzory na srodkowe danego boku ??prosze o odp.
[ Dodano: 11 Września 2007, 20:58 ]
ok, juz wiem, ale czy ktos mi pomoze zrobic zad.2????? Z gory dziekuje.
[ Dodano: 11 Września 2007, 20:58 ]
ok, juz wiem, ale czy ktos mi pomoze zrobic zad.2????? Z gory dziekuje.