Suma dwóch liczb pierwszych.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
MA1209
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2016, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: MA1209 »

Udowodnij, że każda liczba naturalna parzysta większa od 2 jest sumą dwóch liczb pierwszych. Za liczbę pierwszą przyjmuję \(\displaystyle{ 6k \pm 1}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ 2n+2=(6k \pm 1)+(6l \pm 1)}\)
i dostaję kolejno równości:
\(\displaystyle{ 2n+2=6k+1+6l+1 \vee 2n+2=6k-1+6l+1 \vee 2n+2=6k-1+6l-1}\)
\(\displaystyle{ 2n+4=2(3k+3l) \vee 2n+2=2(3k+3l) \vee 2n+4=2(3k+3l)}\)

Czynnik \(\displaystyle{ (3k+3l)}\)może być parzysty lub nieparzysty ale \(\displaystyle{ 2(3k+3l)}\) zawsze jest parzyste. Czy to wystarczy?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1474
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: NogaWeza »

\(\displaystyle{ k=6}\), czy wtedy \(\displaystyle{ 6k - 1}\) jest liczbą pierwszą?

Mogę zapytać skąd to zadanie? Bo tak w sumie to nikt na świecie go chyba jeszcze nie rozwiązał
Awatar użytkownika
MA1209
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2016, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: MA1209 »

\(\displaystyle{ 6k-1}\) w tym przypadku nie jest liczbą pierwszą, ale zauwaz że \(\displaystyle{ 6k+1}\) już tak. Zadanie jak zadanie , za próbowanie jeszcze nie karzą
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: Premislav »

Czy to wystarczy?
Oczywiście nie. To, że każda liczba pierwsza większa niż \(\displaystyle{ 3}\) jest postaci \(\displaystyle{ 6k+1}\) albo \(\displaystyle{ 6k-1}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego nie znaczy, że każda liczba postaci \(\displaystyle{ 6k+1}\) lub \(\displaystyle{ 6k-1}\) jest pierwsza, np. \(\displaystyle{ 25}\) taka nie jest.

To "zadanie" to hipoteza Goldbacha (NogaWeza to wie, ale piszę dla autora wątku, na wypadek gdyby nie wiedział) i naprawdę są rzeczy bardziej w Twoim zasięgu. Nie ma sensu brać się od razu za problemy wyjątkowo trudne, bo ryzykujemy w ten sposób wiele godzin walenia głową w mur, a moglibyśmy ten czas wykorzystać efektywniej (np. rozwiązując coś łatwiejszego lub ucząc się nowych zagadnień).
Ostatnio zmieniony 28 gru 2016, o 13:07 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MA1209
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2016, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 1 raz

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: MA1209 »

Dziękuję za cenną radę Premislav. Dopiero się dowiedziałem, że to jest aż taki problem matematyczny. Wiedząc o tym nie brał bym się za dowód czegoś takiego
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: a4karo »

MA1209 pisze:Dziękuję za cenną radę Premislav. Dopiero się dowiedziałem, że to jest aż taki problem matematyczny. Wiedząc o tym nie brał bym się za dowód czegoś takiego
A niby dlaczego nie... Może nie wiedząc jak ludzie próbowali to robić wpadniesz na coś, czego nie zobaczą umysły skażone "słusznym myśleniem matematycznym".


Podobno z praw aerodynamiki wynika, że chrabąszcz nie może latać. Lata tylko dlatego, że o tym nie wie...
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 278 razy

Suma dwóch liczb pierwszych.

Post autor: Elayne »

Popieram Przedmówcę. Z tej hipotezy można wyciągnąć ciekawy wniosek podobny do twierdzenia Wilsona: jeśli dla danej liczby nieparzystej nie ma rozwiązań równania w zbiorze liczb naturalnych to dana liczba nieparzysta jest liczbą pierwszą.
ODPOWIEDZ