Zagadka wigilijna

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: a4karo »

Która funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\)?

a) \(\displaystyle{ 3x}\)
b) \(\displaystyle{ x^2+1}\)
c) \(\displaystyle{ -1-x^2}\)
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 558
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: athame »

Obstawiam b)…
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: SlotaWoj »

Zagadka jest podobna do tej, którą zadawaliśmy kiedyś, będąc jeszcze uczniami szkoły podstawowej (8-klasowej):
  • Ja jestem Ja, a Ty jesteś Ty. Który z nas jest głupi.
Edit:
Zmiana ja na Ja – bo to istotne przy analizie treści.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2016, o 01:54 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: a4karo »

SlotaWoj pisze:Zagadka jest podobna do tej, którą zadawaliśmy kiedyś, będąc jeszcze uczniami szkoły podstawowej (8-klasowej):
  • Ja jestem ja, a Ty jesteś Ty. Który z nas jest głupi.
A możesz to bliżej wyjaśnić?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: SlotaWoj »

Odpowiedź na podaną przeze mnie zagadkę zawsze była interpretowana w sposób niekorzystny dla odpowiadającego. W Twojej można uczynić podobnie.
a4karo pisze:Która funkcja przyjmuje najmniejszą wartość w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\)?
Najmniejsza wartość to minimum (ekstremum), czyli odpowiedź b). Ale z tych trzech funkcji najmniejszą wartość dla \(\displaystyle{ x=0}\) ... czyli odpowiedź c).
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: Dilectus »

a4karo pisze:
SlotaWoj pisze:Zagadka jest podobna do tej, którą zadawaliśmy kiedyś, będąc jeszcze uczniami szkoły podstawowej (8-klasowej):
  • Ja jestem ja, a Ty jesteś Ty. Który z nas jest głupi.
A możesz to bliżej wyjaśnić?
Wyjaśniam. Zagadka była taka (cytuję z pamięci): Ja, to ja, ty, to ty. Kto jest głupi - ja czy ty?
Prawidłowa odpowiedź brzmiała: ja, co oznaczało, że głupi jest ten, kto mi zadał tę zagadkę. -- 24 gru 2016, o 22:26 --A najmniejszą wartość w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\) przyjmuje trzecia z tych funkcji, co łatwo stwierdzić, licząc kolejno wartość każdej z tych funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\). Kto nie wierzy, niech narysuje ich wykresy i popatrzy.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: krl »

Pytanie ma charakter testowy. Mamy w odpowiedzi wybrać wersję (a), (b) lub (c). Odpowiedź poprawna to taka, że jeśli daną wersję wstawimy w miejsce \(\displaystyle{ \dots}\) w funkcji zdaniowej:
"Funkcja \(\displaystyle{ \dots}\) przyjmuje najmniejszą wartość w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\)."
to otrzymamy zdanie prawdziwe. Zatem poprawna odpowiedź to (b).
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4207
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Zagadka wigilijna

Post autor: SlotaWoj »

Dilectus „nie łapie”, o co w tej zagadce chodzi. Ana jest tak skonstruowana, że każda odpowiedź jest interpretowana na niekorzyść odpowiadającego.

Jeszcze raz ją podaję w jego wersji, nieco modyfikując pisownię części poprzedzającej pytanie (chociaż psuje to rytm zagadki):
  • Jest tak: ja to Ja, ty to Ty. Kto jest głupi – ...
w której zaimkom osobowym ja i ty zostają przyporządkowane nazwy własne Ja i Ty.

Założeniem jest, że zagadka jest zadawana ustnie i takoż jest udzielana odpowiedź na nią. Nie ma możliwości rozróżnienia (tak jak w wersji „pisanej” – na podstawie wielkości liter) jaką funkcję pełnią słowa ja i ty, których użycie wymusza się w odpowiedzi.

@Krl: Problem nie jest w matematyce, ale z znajomości języka polskiego. Ci, którzy nie „czują” różnicy w zwrotach: która funkcja i która z funkcji, mogą udzielić błędnej odpowiedzi.
ODPOWIEDZ