ekstremum funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
k3dar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 5 razy

ekstremum funkcji

Post autor: k3dar »

sprawdz czy funkcja ma ekstremum dla x=0. Jesli tak to jakie?

\(\displaystyle{ y=\frac{1}{1+x^{2}}}\)

Zapis! Calasilyar
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 14:20 przez k3dar, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

ekstremum funkcji

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{1+x^2}\ \ D_f=\mathbb{R}\\
f'(x)=\frac{-2x}{1+x^2}\ \ D_{f'}=\mathbb{R}\\
f'(x)=0\ \ \iff\ \ -2x=0\\
x=0\\
f){max}=f(0)\\}\)


POZDRO
k3dar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 5 razy

ekstremum funkcji

Post autor: k3dar »

treść zadania taka jak wyżej:

\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}[x^{3}+ sin(x^{3})]}\)

[ Dodano: 11 Września 2007, 17:40 ]
po wyciągnięciu pochodnej z funkcji mam ją porównać do 0?? i jaki jest wynik w obydwu przypadkach?
ODPOWIEDZ