\(\displaystyle{ g(x,y)=arctg \frac{y}{x}}\)
Poprawiam zapis. Calasilyar
Obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Obliczyć pochodne cząstkowe rzędu pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dx}= \frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot ft(\frac{y}{x}\right)'_x=\frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot (-y\frac{1}{x^2})}\)
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dy}=\frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot ft(\frac{y}{x}\right)'_y=\frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{dg}{dy}=\frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot ft(\frac{y}{x}\right)'_y=\frac{1}{1+\left(\frac{y}{x}\right)^2}\cdot \frac{1}{x}}\)