Mam takie zadnie i nie wiem jak to rozwiązać. Trygonometria to dla mnie czarna magia:/ proszę o pomoc
zadanie:
Dany jest \(\displaystyle{ \cot= \frac{4\sqrt{ 3}}{5}}\). Oblicz pozostałe funkcje kąta.
Cóż to za temat i zapis? Na przyszłość zapoznaj się z regulaminem i LaTeXem. Lorek
trygonometria- znajdź pozostałe wartości funkcji
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
trygonometria- znajdź pozostałe wartości funkcji
\(\displaystyle{ \cot =\frac{4\sqrt{3}}{5}}\)
Z tego łatwo wyliczyć tanges
\(\displaystyle{ \tan =\frac{1}{\cot }}\)
Sinus i cosinus równie łatwo, bo
\(\displaystyle{ \sin =\frac{\tan }{\cot }\\
\cos =\frac{\cot }{\tan }}\)
Z tego łatwo wyliczyć tanges
\(\displaystyle{ \tan =\frac{1}{\cot }}\)
Sinus i cosinus równie łatwo, bo
\(\displaystyle{ \sin =\frac{\tan }{\cot }\\
\cos =\frac{\cot }{\tan }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 2 razy
trygonometria- znajdź pozostałe wartości funkcji
Dziki wielkie:D:):):)
[ Dodano: 10 Września 2007, 20:38 ]
setch, ale to już jest dobrze czy jeszcze mam coś wyliczać?
[ Dodano: 10 Września 2007, 20:38 ]
setch, ale to już jest dobrze czy jeszcze mam coś wyliczać?
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
trygonometria- znajdź pozostałe wartości funkcji
Tu jest tylko metoda rozwiązania. Teraz wystarczy, że podstawisz wartości liczbowe cotangensa w pierwszym, a w dwóch pozostałych tangensa i contangensa i wykonasz odpowiednia działania.