Rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świnoujście
- Podziękował: 16 razy
Rozwiązanie równania
Witam! Mam problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ log(x-3)-log(2-x)=log(x^{2}-4)}\)
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
\(\displaystyle{ log(x-3)-log(2-x)=log(x^{2}-4)}\)
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6173
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
Rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ log(\frac{x-3}{2-x})=log(x-3)-log(2-x)=log(x^{2}-4)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{2-x}=x^{2}-4}\)
etc
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{2-x}=x^{2}-4}\)
etc
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 207 razy
Rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ -\frac{x-3}{x-2}=(x-2)(x+2) | : (x-2)\\
-(x-3)=x+2\\
-x+3=x+2\\
-2x=-1\\
x=\frac{1}{2}}\)
Możemy dzielić przez \(\displaystyle{ (x-2)}\) ponieważ 2 nie należy do dziedziny równania, więc nie będziemy dzielić przez zero.
-(x-3)=x+2\\
-x+3=x+2\\
-2x=-1\\
x=\frac{1}{2}}\)
Możemy dzielić przez \(\displaystyle{ (x-2)}\) ponieważ 2 nie należy do dziedziny równania, więc nie będziemy dzielić przez zero.