Witam, mam dwa zadanka i potrzebuje pomocy:)
1) Rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ 8^x+18^x-2\cdot27^x= 0}\)
Chyba trzeba to podzielic przez \(\displaystyle{ 8^x}\) i potem pomocnicze t wstawic, ale nie jestem pewny.
2) Znajdz zbior tych wartosci parametru m, dla których rownanie \(\displaystyle{ m2^x+(m+3)2^{-x}-4=0}\) ma conajmniej jedno rozwiazanie.
Pozdrawiam
__________
Źle zacząłeś na forum bo nie przeczytałeś regulaminu! Nazywaj poprawnie tematy, zapoznaj się z TeXem. Pierwszy post poprawiam, następne takie będą usuwane.
jasny
2 równania logarytmiczne, z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
2 równania logarytmiczne, z parametrem
2)
jezeli dobrze rozumiem chodzilo Ci o:
\(\displaystyle{ m2^{x}+(m+3)2^{-x}-4=0\\
m2^{2x}-4*2^{x}+m+3=0\\
0\leq{\Delta}=16-(m+3)m}\)
i teraz to nalezy rozwaizac
jezeli dobrze rozumiem chodzilo Ci o:
\(\displaystyle{ m2^{x}+(m+3)2^{-x}-4=0\\
m2^{2x}-4*2^{x}+m+3=0\\
0\leq{\Delta}=16-(m+3)m}\)
i teraz to nalezy rozwaizac