Wyznacznie dziedziny
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świnoujście
- Podziękował: 16 razy
Wyznacznie dziedziny
Witam! Mam problem z wyznaczeniem dziedziny w dwóch równaniach:
\(\displaystyle{ log\frac{9-2x}{2}=log\frac{\frac{9}{2}}{x}}\)
oraz
\(\displaystyle{ log_{3}(x-1)=log_{3}\frac{1}{2x-1}}\)
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
\(\displaystyle{ log\frac{9-2x}{2}=log\frac{\frac{9}{2}}{x}}\)
oraz
\(\displaystyle{ log_{3}(x-1)=log_{3}\frac{1}{2x-1}}\)
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
- Calasilyar
- Gość Specjalny
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Wyznacznie dziedziny
pomyśl, Intact, co nowego wniosłeś do dyskusji nad zadaniem?Intact pisze:Zajrzyj do tablic matematycznych odnosnie logarytmow i pamietaj zeby wyznaczyc wspolna dziedzine wszystkich założeń
Ogólnie rzecz biorąc założenia to:
\(\displaystyle{ log_{a}b\\
a>0\;\wedge\; a\neq 1\;\wedge\; b>0}\)
1)
\(\displaystyle{ \frac{9-2x}{2}>0\;\wedge\; \frac{9}{2x}>0}\)
2)
\(\displaystyle{ x-1>0\;\wedge\; \frac{1}{2x-1}>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Wyznacznie dziedziny
wszystko to co napisałeś jest w tablicach
Edit: To się nie chwal, że je posiadasz, ktoś może nie mieć. Ludzie wystawiają zadania na forum bo chcą pomocy w ich rozwiązaniu, a nie odesłania do tablic!
jasny
Edit: To się nie chwal, że je posiadasz, ktoś może nie mieć. Ludzie wystawiają zadania na forum bo chcą pomocy w ich rozwiązaniu, a nie odesłania do tablic!
jasny
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 11:40 przez Intact, łącznie zmieniany 1 raz.