Na wstępie prosiłbym o pomoc przy rozpisaniu tych silni (jest to część zadania, połowę przykładów zrobiłem, tych już nie umiem).
a)
\(\displaystyle{ \frac{5!}{4!+5!}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{5! + 6!}{6!-5!}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)! -n!}{(n-1)!}}\)
d)
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!(n-1)!}{(n!)^2}}\)
----------------------------
Druga sprawa:
Treść zadania:
Ile istnieje liczb dwócyfrowych:
a) parzystych,
b) nieparzystych,
c) podzielnych przez 5,
d) większych od 35,
e) mniejszych od 74.
Zadanie wykonaj w przypadku, gdy cyfry mogą się powtarzać i gdy nie mogą.
Mam zrobione w przypadku gdy mogą (wszystko rozumiem), ale mam problem z tym kiedy nie mogą się powtarzać.
Chciałbym abyście wytłumaczyli mi to tak, abym mógł to robić takim sposobem jak w szkole
Tutaj zdjęcie z zeszytu (moga się powtarzać):
images13.fotosik.pl/80/dd8a63f5d24d5781med.jpg
Końcówka z "moga się powtarzać" i pierwszy podpunkt z "niemogą się powtarzać" (zrobiony na lekcji);
images23.fotosik.pl/78/b7a883848a3ab2d0med.jpg
I tu pytanie, o co chodziło nauczycielce z tymi 3 liczbami, które przechodzą z jednej kolumny do drugiej?
Proszę o wytłumaczenie na tym i następnych podpunktach jak rozwiązywać zadania, w których liczby nie mogą sie powtarzać.
-------------
I następne.....
images13.fotosik.pl/80/fba6861976b40b6cmed.jpg
Proszę o wytłumaczenie tych zadań, o co chcodzi z tymi klamrami i przechodzeniem 3 liczb lub dwóch itp. do innej kolumny.
Na razie na tyle
Zadania z rozpisaniem silni i ilością liczb.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zadania z rozpisaniem silni i ilością liczb.
a)b)c)d)
\(\displaystyle{ \frac{5!}{5!+4!}=\frac{5!}{5\cdot 4!+4!}=\frac{5\cdot 4!}{6\cdot 4!}=\frac{5}{6}}\)
i pozostałe podobnie.
\(\displaystyle{ \frac{5!}{5!+4!}=\frac{5!}{5\cdot 4!+4!}=\frac{5\cdot 4!}{6\cdot 4!}=\frac{5}{6}}\)
i pozostałe podobnie.