Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
-
wasu
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: otmuchów
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 7 razy
Post
autor: wasu » 10 wrz 2007, o 18:34
oblicz przyspieszenie w jakim poruszac sie bedzie w kierunku Ziemi ciało umieszczone na wysokosci h ponad powierzchnią Ziemi
jak dojsc do wyniku" \(\displaystyle{ g(h)=g_{0}(\frac{R_z}{R_z+h})}\)
-
luka52
- Gość Specjalny

- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Post
autor: luka52 » 10 wrz 2007, o 19:27
\(\displaystyle{ g(h) = G \frac{M}{(R+h)^2} = \frac{GM}{R^2} \frac{R^2}{(R+h)^2} = g_0 ft( \frac{R}{R+h} \right)^2}\)