macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
Chodzi o to, że mam napisać zwór funkcji kwadratowej, wiedząc, że do jej wykresu należą pkt:
A(1,8) B(-1,6) C(-2,11) Jak to zapisać w postaci macierzy i wynik jaki to ma związek z moim wzorem?? Proszę o pomoc
A(1,8) B(-1,6) C(-2,11) Jak to zapisać w postaci macierzy i wynik jaki to ma związek z moim wzorem?? Proszę o pomoc
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
\(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8=a+b+c\\6=a-b+c\\11=4a-2b+c \end{array}}\)
no i teraz należy rozwiązać ten układ np. korzystając z macierzy
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8=a+b+c\\6=a-b+c\\11=4a-2b+c \end{array}}\)
no i teraz należy rozwiązać ten układ np. korzystając z macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
Tak... Tylko chodzi o to jak mam ułożyć tą macierz. Możesz mi to napisać? I co będzie wynikiem??
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
\(\displaystyle{ a=\frac{ ft|\begin{array}{ccc}8&1&1\\6&-1&1\\11&-2&1\end{array}\right| }{\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right| }}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{ ft|\begin{array}{ccc}1&8&1\\1&6&1\\4&11&1\end{array}\right| }{\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right| }}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{ ft|\begin{array}{ccc}1&1&8\\1&-1&6\\4&-2&11\end{array}\right| }{\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right| }}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{ ft|\begin{array}{ccc}1&8&1\\1&6&1\\4&11&1\end{array}\right| }{\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right| }}\)
\(\displaystyle{ c=\frac{ ft|\begin{array}{ccc}1&1&8\\1&-1&6\\4&-2&11\end{array}\right| }{\left|\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right| }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 24 lut 2007, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podlasie
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 27 razy
macierz zamiast układu równań z 3 niewiadomymi
Piotrek89 podał Ci układ równanań. Można go zapisać za pomocą macierzy w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}8\\6\\11\end{array}\right]= ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right]}\)
Szukasz macierzy odwotnej do \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right]}\):
\(\displaystyle{ A^{-1}\frac{1}{6} ft[\begin{array}{ccc}1&-3&2\\3&-3&0\\2&6&-2\end{array}\right]}\)
"Macierzowy układ" mnożysz obustronnie po lewej stronie przez macierz odwrotną i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} ft[\begin{array}{ccc}1&-3&2\\3&-3&0\\2&6&-2\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}8\\6\\11\end{array}\right]= ft[\begin{array}{c}2\\1\\5\end{array}\right] = ft[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}8\\6\\11\end{array}\right]= ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right]}\)
Szukasz macierzy odwotnej do \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&1\\4&-2&1\end{array}\right]}\):
\(\displaystyle{ A^{-1}\frac{1}{6} ft[\begin{array}{ccc}1&-3&2\\3&-3&0\\2&6&-2\end{array}\right]}\)
"Macierzowy układ" mnożysz obustronnie po lewej stronie przez macierz odwrotną i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} ft[\begin{array}{ccc}1&-3&2\\3&-3&0\\2&6&-2\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}8\\6\\11\end{array}\right]= ft[\begin{array}{c}2\\1\\5\end{array}\right] = ft[\begin{array}{c}a\\b\\c\end{array}\right]}\)