1.Dany jest trójkąt o bokach a=4, b=13, c=14 jaki to trójkąt???
2.Dłuższa przekątna rombu ma 8cm długości, a kąt ostry ma miarę równa Π/3 oblicz długość boku rombu i jego obwód.
3. W ogrodzie botanicznym jest klomb w kształcie trójkąta o bokach 12m i 15m oraz kątem między tymi bokami 52° oblicz obwód klombu i jego pole.
Temat poprawiłam.
ariadna
Zadania z wykorzystanie tw. cosinusów
- Tristan
- Gość Specjalny
- Posty: 2357
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 556 razy
Zadania z wykorzystanie tw. cosinusów
Ad 1:
Korzystając z twierdzenia cosinusów otrzymujemy równanie \(\displaystyle{ 14^2 = 13^2 +4^2 - 2 13 4 \cos }\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem BAC trójkąta ABC, gdzie |BC|=14. Z tego równania dostajemy, że \(\displaystyle{ \cos = - \frac{11}{104}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha ( 90^{\circ} ; 180^{\circ})}\), więc trójkąt ABC jest trójkątem rozwartokątnym.
Korzystając z twierdzenia cosinusów otrzymujemy równanie \(\displaystyle{ 14^2 = 13^2 +4^2 - 2 13 4 \cos }\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem BAC trójkąta ABC, gdzie |BC|=14. Z tego równania dostajemy, że \(\displaystyle{ \cos = - \frac{11}{104}}\), więc \(\displaystyle{ \alpha ( 90^{\circ} ; 180^{\circ})}\), więc trójkąt ABC jest trójkątem rozwartokątnym.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Zadania z wykorzystanie tw. cosinusów
zad 3
\(\displaystyle{ P=0,5*12*15*sin52}\)
do obwodu potrzebny jeszcze jeden bok ktory liczysz z tw. cosinusow
\(\displaystyle{ x^2=12^2+15^2-2*12*15*cos52}\)
\(\displaystyle{ P=0,5*12*15*sin52}\)
do obwodu potrzebny jeszcze jeden bok ktory liczysz z tw. cosinusow
\(\displaystyle{ x^2=12^2+15^2-2*12*15*cos52}\)