gdzie w internecie moge znalezc albo jesli ktos posiada takie informacje prywatnie " jak starożytni rozwiazywali równania z pierwiastkami" jestesmy teraz przy rownaniach kwadratowych plisss pomocy ....
Poprawiam temat. Calasilyar
Równania kwadratowe w starożytności
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Równania kwadratowe w starożytności
Pokrótce: metoda polegająca na tym, że nie ustalasz na początek dziedziny, ale po wszystkich obliczeniach musisz sprawdzić poprawność wyniku dla wszystkich wyliczonych wartości niewiadomej. Te, dla których sprawdzenie wyszło poprawnie, są rozwiązaniami tego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Równania kwadratowe w starożytności
a nie napisalbys cos wiecej o tym bo ja to musze pani od matematyki objasnic bo takie mi zadanie dala ;/
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Równania kwadratowe w starożytności
Hmm, tu masz przykład robienia zadania tą metodą: KLIK, poza tym jeśli masz podręcznik, to tam będzie pisało dokładniej, na czym polega ta metoda. Ja napisałem wszystko, co wiem o tej metodzie.
P.S. Idiotyczny temat na pracę domową z matematyki
P.S. Idiotyczny temat na pracę domową z matematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równania kwadratowe w starożytności
Wedle mnie, to starożytni rozwiązywali równania kwadratowe nieco inaczej niż my, z tego prostego faktu, że i my do piętnastego (a chyba nawet szesnastego) wieku nie stosowaliśmy liczb ujemnych i nie uznawaliśmy takich rozwiązań jako dobre.
Stąd nasze ogólne równanie \(\displaystyle{ ax^{2} + bx + c = 0}\), po ichniemu miało kilka(naście) przypadków, w stylu \(\displaystyle{ ax^{2} = bx ax^{2} = c \ ax^{2} = bx + c ax^{2} + bx = c}\) i tym podobne. Do każdego z typów stosowali nieco inną metodę, która dopiero później została uogólniona, tak jak ją dziś znamy.
Stąd nasze ogólne równanie \(\displaystyle{ ax^{2} + bx + c = 0}\), po ichniemu miało kilka(naście) przypadków, w stylu \(\displaystyle{ ax^{2} = bx ax^{2} = c \ ax^{2} = bx + c ax^{2} + bx = c}\) i tym podobne. Do każdego z typów stosowali nieco inną metodę, która dopiero później została uogólniona, tak jak ją dziś znamy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równania kwadratowe w starożytności
Stosowali, ale niejawnie. Niejako jak dzieci w podstawówce, gdy pani pyta "jaka liczba do kwadratu da nam 4?"
Zważ także na to, że już Pitagorejczycy znaleźli pierwiastek z dwóch geometrycznie, tylko dysputa była, czy jest on liczbą wymierną.
Dlatego jakoś o pierwiastki bym się nie martwił w tym przypadku.
Zważ także na to, że już Pitagorejczycy znaleźli pierwiastek z dwóch geometrycznie, tylko dysputa była, czy jest on liczbą wymierną.
Dlatego jakoś o pierwiastki bym się nie martwił w tym przypadku.