rozwinąć funkcję f(x) w szereg taylora w otoczeniu punktu x=0 i podać 4 pierwsze jej wyrazy.
\(\displaystyle{ f(x)=\arctan{\sqrt{x}}}\)
Dzięki serdeczne za pomoc.
szereg Taylora funkcji
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
szereg Taylora funkcji
\(\displaystyle{ g(t) = \frac{1}{1+t^2}\\
g(t) = 1 - t^2 + t^4 - t^6 + \ldots \\
t g(t) \, \mbox{d}t = t - \frac{t^3}{3} + \frac{t^5}{5} - \frac{t^7}{7} + \ldots}\)
Podstawiając teraz \(\displaystyle{ \sqrt{x} = t}\) mamy:
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{x} - \frac{x^{3/2}}{3} + \frac{x^{5/2}}{5} - \frac{x^{7/2}}{7} + \ldots}\)
g(t) = 1 - t^2 + t^4 - t^6 + \ldots \\
t g(t) \, \mbox{d}t = t - \frac{t^3}{3} + \frac{t^5}{5} - \frac{t^7}{7} + \ldots}\)
Podstawiając teraz \(\displaystyle{ \sqrt{x} = t}\) mamy:
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{x} - \frac{x^{3/2}}{3} + \frac{x^{5/2}}{5} - \frac{x^{7/2}}{7} + \ldots}\)
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
szereg Taylora funkcji
To nie jest szereg Taylora... na pewno chodzi o rozwinięcie w otoczeniu zera? Przecież ta funkcja nie ma w tym punkcie skończonej pochodnej...
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
szereg Taylora funkcji
niestety chodzi wlasnie o otoczenie punktu 0. Jest to zadania z zaliczenia poprawkowego z AM ćwiczenia na WAT. Wcale mnie nie dziwi, że zadanie jest dziwne...