Dostałem w piątek zadanka do zrobienia:D Nikt w klasie nie ma rozwiązania. Proszę pomóżcie. Na jutro, pilne...
1. Udowodnij, że dla każdej liczby nieparzystej n, liczba \(\displaystyle{ n^{3} + 3n^{2} - n - 3}\) jest podzielna przez 48.
2. Wykaż, ze dla każdej liczby całkowitej n, liczba \(\displaystyle{ \frac{n}{3}+\frac{n^{2}}{2}+\frac{n^{3}}{6}}\) jest całkowita.
Proszę o szybka odpowiedź z rozwiazaniem. Z góry dzięki.
Temat i zapis poprawiłam.
ariadna
Udowodnij podzielność wyrażenia
Udowodnij podzielność wyrażenia
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 22:15 przez Yorktown, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Udowodnij podzielność wyrażenia
2. \(\displaystyle{ \frac{n}{3}+\frac{n^2}{2}+\frac{n^3}{6}=\frac{2n+3n^2+n^3}{6} =\frac{n(n^2+3n+2)}{6}=\frac{n(n+1)(n+2)}{6}}\)
W liczniku masz iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, więc jedna jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna podzielna przez 2, więc licznik na pewno jest podzielny przez 6, czyli ta liczba jest całkowita dla każdego n.
1. Skoro jest to liczba nieparzysta, to możemy ją przedstawić w postaci n=2k+1, czyli:
\(\displaystyle{ n^{3}+3n^{2}-n-3=n^2(n+3)-(n+3)=(n+3)(n^2-1)=(n+3)(n+1)(n-1)=(2k+4)(2k+2)2k=8k(k+1)(k+2)}\)
k(k+1)(k+2) - iloczyn trzech kolejnych liczb, czyli podzielny przez 6 (patrz przykład wyżej), czyli liczba jest podzielna przez 6*8=48, co kończy dowód
W liczniku masz iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, więc jedna jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna podzielna przez 2, więc licznik na pewno jest podzielny przez 6, czyli ta liczba jest całkowita dla każdego n.
1. Skoro jest to liczba nieparzysta, to możemy ją przedstawić w postaci n=2k+1, czyli:
\(\displaystyle{ n^{3}+3n^{2}-n-3=n^2(n+3)-(n+3)=(n+3)(n^2-1)=(n+3)(n+1)(n-1)=(2k+4)(2k+2)2k=8k(k+1)(k+2)}\)
k(k+1)(k+2) - iloczyn trzech kolejnych liczb, czyli podzielny przez 6 (patrz przykład wyżej), czyli liczba jest podzielna przez 6*8=48, co kończy dowód
Udowodnij podzielność wyrażenia
Dzięki. Sam bym na to nie wpadł. Wielkie dzięki, jeszcze raz. W imieniu całej klasy