zadania z funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 2 razy
zadania z funkcji
Witam mam prosbe moze ktos pomoze rozwiazac mi te zadania
majac dane sin12=a oblicz cos33
zbadaj czy itrnieje taki kat ala beta gama taki ze alfa + beta+ gama=180stopni i cosalfa=0,8 i cosbeta=-0,9
majac dane sin12=a oblicz cos33
zbadaj czy itrnieje taki kat ala beta gama taki ze alfa + beta+ gama=180stopni i cosalfa=0,8 i cosbeta=-0,9
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
zadania z funkcji
\(\displaystyle{ \cos 33^\circ =\cos (45^\circ -12^\circ )=\cos 45^\circ \cos 12^\circ-\sin 45^\circ \sin 12^\circ}\)
cosinus 12 obliczysz z jedynki.
cosinus 12 obliczysz z jedynki.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 2 razy
zadania z funkcji
prosze o rozw kolejnych zadan
przedstaw dane wyrarzenie w postaci iloczynu wiedzac ze α+β+δ=Π
a) sinα + sinβ + sinδ b) sinα + sinβ - sinδ
[ Dodano: 13 Września 2007, 19:42 ]
moze to da ktos rade rozw
(sinα + sin3α + sin5α ) / (cosα + cos3α + cos5α ) = tg3α
przedstaw dane wyrarzenie w postaci iloczynu wiedzac ze α+β+δ=Π
a) sinα + sinβ + sinδ b) sinα + sinβ - sinδ
[ Dodano: 13 Września 2007, 19:42 ]
moze to da ktos rade rozw
(sinα + sin3α + sin5α ) / (cosα + cos3α + cos5α ) = tg3α
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zadania z funkcji
a) \(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta+sin\gamma=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=2sin\frac{180-\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=2sin(90-\frac{\gamma}{2})*cos\frac{\alpha-beta}{2}+sin\gamma=2sin\frac{\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=sin\frac{\gamma}{2}*(2*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{sin\gamma}{sin\frac{\gamma}{2}})}\)
[ Dodano: 14 Września 2007, 17:22 ]
przykład b nalezy zrobic w podobny sposób
\(\displaystyle{ 2sin\frac{\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}-sin\gamma)=sin\frac{\gamma}{2}=(2*cos\frac{\alpha-\beta}{2}-\frac{sin\gamma}{sin\frac{\gamma}{2}})}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha+sin\beta+sin\gamma=2sin\frac{\alpha+\beta}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=2sin\frac{180-\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=2sin(90-\frac{\gamma}{2})*cos\frac{\alpha-beta}{2}+sin\gamma=2sin\frac{\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+sin\gamma=sin\frac{\gamma}{2}*(2*cos\frac{\alpha-\beta}{2}+\frac{sin\gamma}{sin\frac{\gamma}{2}})}\)
[ Dodano: 14 Września 2007, 17:22 ]
przykład b nalezy zrobic w podobny sposób
\(\displaystyle{ 2sin\frac{\gamma}{2}*cos\frac{\alpha-\beta}{2}-sin\gamma)=sin\frac{\gamma}{2}=(2*cos\frac{\alpha-\beta}{2}-\frac{sin\gamma}{sin\frac{\gamma}{2}})}\)