Podaj przykład:
a) liczby naturalnej większej od Γ1000
b) liczby całkowitej mniejszej od - 1000Π
c)dodatniej liczby wymiernej większej od -1000Π
d) liczby niewymiernej mniejszej od -10
Wymień:
a) liczby naturalne większe od Π i mniejsze od 2Π
b) ujemne liczby całkowite większe od -Γ19
c) ujemne liczby wymierne większe od -2, które można przedstawić w postaci ułamka o całkowitym liczniku i mianowniku równym 3
d) dodatnie liczby niewymierne mniejsze od 4, które można przedstawić w postaci pierwiastka kwadratowego z liczby naturalnej
Ponoć łatwiutkie zadanka, ale ja nigdy nie byłam dobra z algebry
Algebra - podaj przykład liczb... [dwa zadania]
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Algebra - podaj przykład liczb... [dwa zadania]
hehehe
a) 1000
b) -4000
c) 1
d)\(\displaystyle{ -\sqrt{101}}\)
a) 4, 5, 6
b) -4, -3, -2, -1;
c) \(\displaystyle{ -\frac{5}{3}, \ \ -\frac{4}{3}, \ \ -\frac{3}{3}, \ \ -\frac{2}{3}, \ \ -\frac{1}{3};}\)
d)\(\displaystyle{ \sqrt{2}, \ \ \sqrt{3}, \ \ \sqrt{5}, \ \ \sqrt{7}, \ \ \sqrt{11}, \ \ \sqrt{13};}\)
a) 1000
b) -4000
c) 1
d)\(\displaystyle{ -\sqrt{101}}\)
a) 4, 5, 6
b) -4, -3, -2, -1;
c) \(\displaystyle{ -\frac{5}{3}, \ \ -\frac{4}{3}, \ \ -\frac{3}{3}, \ \ -\frac{2}{3}, \ \ -\frac{1}{3};}\)
d)\(\displaystyle{ \sqrt{2}, \ \ \sqrt{3}, \ \ \sqrt{5}, \ \ \sqrt{7}, \ \ \sqrt{11}, \ \ \sqrt{13};}\)