Rachunek zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
BigPaws
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Rachunek zbiorów

Post autor: BigPaws »

Proszę o sprawdzenie zadania:

Niech \(\displaystyle{ A = [-1,3] \cup \{5\} ,B = (2,5) \cup \{7\}}\)
wyznacz:

\(\displaystyle{ A cup B = [-1,5] cup {7}
ewline
A cap B = (2,3]
ewline
Asetminus B = [-1,2] cup {5}
ewline
Bsetminus A = (3,5) cup {7}
ewline
A' = (-infty ,1) cup (3,5) cup (5, infty)
ewline
B' = (-infty, 2) cup [5,7) cup (7, infty)
ewline
A Delta B = [-1, 3) cup {5} cup {7}
ewline}\)


-- 20 lis 2016, o 14:07 --

Jeszcze bym zapomniał o narysowaniu wykresu iloczynu kartezjańskiego \(\displaystyle{ A \times B}\)
AU
AU
fwuWDdp.png (10.82 KiB) Przejrzano 142 razy
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości: \setminus, \times. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Rachunek zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ B', A\Delta B}\) i \(\displaystyle{ A\times B}\) - źle (choć rysunek jest mocno nieczytelny, ale źle jest na pewno), reszta dobrze.

JK
novicjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 mar 2015, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 20 razy

Rachunek zbiorów

Post autor: novicjusz »

BigPaws, dostajesz odznaczenie "Grafika miesiąca".
ODPOWIEDZ