Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
slwerro
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krak
Post
autor: slwerro » 9 wrz 2007, o 18:34
Niech ktoś pomoże. Niebawem mam kolosa zaliczeniowego a czegoś takiego kompletnie nie rozumiem. PLISS
Wyznaczyć ekstrema funkcji
\(\displaystyle{ f(x,y)= x^{2} -6xy+ y^{3} +6x+6y}\)
Dlaczego całe wyrażenie nie znalazło się między znacznikami 'tex' 
luka52
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 18:41 przez
slwerro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
luka52
- Gość Specjalny

- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Post
autor: luka52 » 9 wrz 2007, o 19:52
Oblicz pochodne pierwszego i drugiego rzędu. Następnie poszukaj punktów stacjonarnych poprzez rozwiązanie układu równań:
\(\displaystyle{ f'_x(x,y) = 0 \ \ i \ \ f'_y(x,y) = 0}\)
Na koniec oblicz hesjan w punktach podejrzanych o ekstremum.
-
slwerro
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krak
Post
autor: slwerro » 9 wrz 2007, o 19:59
a czy można by prosić i podanie całości rozwiązania bo ja dosłownie jestem zielony sprawie tego zadania