Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
\(\displaystyle{ V,W}\)-podprzestrzenie liniowe pewnej przestrzeni liniowej. Pokazać, że najmniejszą podprzestrzenią liniową zawierająca \(\displaystyle{ V \cup W}\) jest suma algebraiczna
\(\displaystyle{ V+W=\left\{ v+w:v \in V,w \in W\right\}}\).
Jak to ruszyć?
\(\displaystyle{ V+W=\left\{ v+w:v \in V,w \in W\right\}}\).
Jak to ruszyć?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
Pokazać, że:
1. \(\displaystyle{ V+W}\) jest podprzestrzenią liniową;
2. \(\displaystyle{ V+W}\) zawiera \(\displaystyle{ V\cup W}\);
3. \(\displaystyle{ V+W}\) jest najmniejsza ze względu na własności 1. i 2., czyli jeśli \(\displaystyle{ Z}\) jest podprzestrzenią liniową zawierającą \(\displaystyle{ V\cup W}\), to \(\displaystyle{ V+W \subseteq Z}\).
JK
1. \(\displaystyle{ V+W}\) jest podprzestrzenią liniową;
2. \(\displaystyle{ V+W}\) zawiera \(\displaystyle{ V\cup W}\);
3. \(\displaystyle{ V+W}\) jest najmniejsza ze względu na własności 1. i 2., czyli jeśli \(\displaystyle{ Z}\) jest podprzestrzenią liniową zawierającą \(\displaystyle{ V\cup W}\), to \(\displaystyle{ V+W \subseteq Z}\).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
Pokazujesz, że \(\displaystyle{ V+W}\) jest zamknięte na dodawanie wektorów i na mnożenie przez skalary.
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
Wektor zerowy jest zarówno w \(\displaystyle{ V}\) jak i w \(\displaystyle{ W}\).
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
Masz pokazać, że \(\displaystyle{ V \subset V+W}\) oraz \(\displaystyle{ W \subset V+W}\).
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
Nie no po zastanowieniu w sumie nie.
A to już chyba rozumiem o co Ci chodziło z tym wektorem zerowym. Bo jeśli weźmiemy dowolny wektor \(\displaystyle{ v}\) z \(\displaystyle{ V}\) i wektor \(\displaystyle{ 0}\) z \(\displaystyle{ W}\) to \(\displaystyle{ v=v+0}\) czyli \(\displaystyle{ V \subset V+W}\). Analogicznie dla drugiego przypadku. Tak?
A to już chyba rozumiem o co Ci chodziło z tym wektorem zerowym. Bo jeśli weźmiemy dowolny wektor \(\displaystyle{ v}\) z \(\displaystyle{ V}\) i wektor \(\displaystyle{ 0}\) z \(\displaystyle{ W}\) to \(\displaystyle{ v=v+0}\) czyli \(\displaystyle{ V \subset V+W}\). Analogicznie dla drugiego przypadku. Tak?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
3. jest nieomalże oczywiste. Ustal takie \(\displaystyle{ Z}\) i pokaż, że \(\displaystyle{ V+W \subseteq Z}\) tak, jak normalnie pokazuje się zawieranie.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Najmniejsza podprzestrzeń liniowa
No ok czyli mamy udowodnić coś takiego:
\(\displaystyle{ V \cup W \subset Z \Rightarrow V+W \subseteq Z}\)
No to z lewej strony mamy, że:
\(\displaystyle{ V \subset Z \wedge W \subset Z}\)
No to teraz weźmy dowolne \(\displaystyle{ v \in V}\) i \(\displaystyle{ w \in W}\)
To oznacza, że \(\displaystyle{ v \in Z}\) i \(\displaystyle{ w \in Z}\)
I teraz skoro \(\displaystyle{ Z}\) jest podprzestrzenią to z warunku pierwszego podprzestrzeni zachodzi to:
\(\displaystyle{ v+w \in Z}\). I skoro \(\displaystyle{ v,w}\) były wzięte dowolnie to całe przestrzenie spełniają warunek:
\(\displaystyle{ V+W \subseteq Z}\).
Dobrze?
\(\displaystyle{ V \cup W \subset Z \Rightarrow V+W \subseteq Z}\)
No to z lewej strony mamy, że:
\(\displaystyle{ V \subset Z \wedge W \subset Z}\)
No to teraz weźmy dowolne \(\displaystyle{ v \in V}\) i \(\displaystyle{ w \in W}\)
To oznacza, że \(\displaystyle{ v \in Z}\) i \(\displaystyle{ w \in Z}\)
I teraz skoro \(\displaystyle{ Z}\) jest podprzestrzenią to z warunku pierwszego podprzestrzeni zachodzi to:
\(\displaystyle{ v+w \in Z}\). I skoro \(\displaystyle{ v,w}\) były wzięte dowolnie to całe przestrzenie spełniają warunek:
\(\displaystyle{ V+W \subseteq Z}\).
Dobrze?