Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
matrix5
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Post
autor: matrix5 » 9 wrz 2007, o 17:28
Trapez ma podstawy długości
\(\displaystyle{ a}\) i
\(\displaystyle{ b}\). Oblicz długość odcinka równoległego do podstaw trapezu, który dzieli ten trapez na dwie figury o równych polach. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Zamiast 'dolarków' używaj znaczników:
max
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, o 16:09 przez
matrix5, łącznie zmieniany 1 raz.
-
florek177
- Użytkownik

- Posty: 3015
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 322 razy
Post
autor: florek177 » 10 wrz 2007, o 11:46
Szukany odcinek - c. Wysokości trapezów; h, x, ( h-x).
(a + c ) ( h - x ) = ( b + c ) x;
2 ( b + c ) x = ( a + b ) h.
Z drugiego wyznacz x, wstaw do pierwszego, zredukuj h, wyznacz c.
-
mazdaa1992
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 14:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Elblag
Post
autor: mazdaa1992 » 1 lis 2010, o 14:43
rysujemy wysokość h1 w trapezie EFCD (P2) i drugą h2 w trapezie AEBF (P1)
a+x/2 * h1= b+x/2 * h2
h1/h2= b+x/a+x
trójkąt ABD~EKD
a/|EK| = h1+h2/h2
a/|EK= (h1/h2)+1 to z trapezu 1 (AEBF)
trójkat DCB~KFB
b/|KF|=h1+h2/h1= 1+ (h2/h1)
1. a/|EK| = [(b+x)/(a+x)]+[(a+x)/(a+x)]=(a+b+2x)/(a+x) Rightarrow |EK|= [a*(a+x)]/a+b+2x
analogicznie b/|FK|
|EF|=|EK|+|KF|= [a(a+x)+b(b+x)]/(a+b+2x
x=(a^2 + b^2 +ax+bx)/(a+b+2x)
ax+bx+2x^2=a^2+b^2+ax+bx
x= pierwiastek z (a^2+b^2)/2
tak mieliśmy robione na lekcji z podobieństwa
trochę te ułamki nieczytelne, ale chyba da rade odczytać