zadanie niby nie trudne, tylko jakieś bzdury mi wychodzą cały czas, jakby ktoś mógł wytłumaczyć to byłym wdzięczny.
korzystając z równania Clapeyrona wykazać związek między ciśnieniem i objętością w przemianie adiabatycznej
ma wyjść coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{t_2}{t_1} = \left( \frac{V_1}{V_2} \right)^{ \kappa }}\)
z góry dziękuję i pozdrawiam
Damian
przemiana adiabatyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
przemiana adiabatyczna
\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{p_1 V_1}{T_1} = \frac{p_2 V_2}{T_2} \\ p_1 V_1^{\kappa} = p_2 V_2^{\kappa} \end{cases}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{T_1}{T_2} = \left( \frac{V_2}{V_1} \right)^{\kappa - 1}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \frac{T_1}{T_2} = \left( \frac{V_2}{V_1} \right)^{\kappa - 1}}\)