Zadanie związane z kinematyką

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Locdog
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 15 razy

Zadanie związane z kinematyką

Post autor: Locdog »

Kolarz poruszający się z prędkością 18 \(\displaystyle{ \frac{km}{h}}\) zaczął hamować i zatrzymał się w czasie 10 sekund. Oblicz:
a) drogę jaką przejechał do chwili zatrzymania się;
b wartość opóźnienia w jakim poruszał się;
i tak w punkcie a wyszlo mi 25m a w punkcie b \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) m. I mam prośbe,aby ktoś sprawdził czy dobrze wykonałem zadanie. Z góry dziękuje.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Zadanie związane z kinematyką

Post autor: Kris-0 »

Locdog pisze:1/2 m.
raz to nie jest jednostka przyspieszenia. \(\displaystyle{ a=\left [\frac{m}{s^2} \right]}\) na przykład. 18 km/h=18/3,6=5 m/s
v=at =>a=v/t=0,5 m/s�
s=�at�=25m
jest OK.
ODPOWIEDZ