Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł.Na wycieczkę pojechalo o 3 uczniów mniej , niz planowano, co spowodowało wzrost oplaty dla kazdego uczestnika o 2zł.
a) Ile osób pojechalo na wycieczkę?
b)Jaki byl koszt wycieczki dla kazdego uczestnika?
wycieczka autokarowa
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
wycieczka autokarowa
x- ilosc uczniow (tyle mialo byc)
y- ile zaplacil jeden uczen (na poczatku)
x>0, y>0\
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy=1440\\(x-3)(y+2)=1440\end{cases}\\
xy=xy+2x-3y-6\\
x=\frac{3y+6}{2}\\
\frac{3y+6}{2}\cdot y=1440\\
3y^2+6y-2880=0\\
\sqrt{\Delta}=186\\
y_1=\frac{-6-186}{6}\ \ D\\
y_2=\frac{-6+186}{6}=30\\
\begin{cases} x=48\\y=30\end{cases}}\)
Na pytania juz sobie odpowiesz mysle sama
POZDRO
y- ile zaplacil jeden uczen (na poczatku)
x>0, y>0\
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy=1440\\(x-3)(y+2)=1440\end{cases}\\
xy=xy+2x-3y-6\\
x=\frac{3y+6}{2}\\
\frac{3y+6}{2}\cdot y=1440\\
3y^2+6y-2880=0\\
\sqrt{\Delta}=186\\
y_1=\frac{-6-186}{6}\ \ D\\
y_2=\frac{-6+186}{6}=30\\
\begin{cases} x=48\\y=30\end{cases}}\)
Na pytania juz sobie odpowiesz mysle sama
POZDRO