Opór zastępczy

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Opór zastępczy

Post autor: a4karo »

dla takiego układu proszę uprzejmie policzyć
1.jpg
1.jpg (16.78 KiB) Przejrzano 146 razy
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Opór zastępczy

Post autor: kerajs »

Dla \(\displaystyle{ a=b}\) mostek jest w równowadze. Opór x nie ma znaczenia.
\(\displaystyle{ R_z= \frac{2a \cdot 2a}{2a+2a}=a}\)

Gdy \(\displaystyle{ a \neq b}\) to jeden z trójkątów (jedną z gwiazd) należy zamienić na gwiazdę (trójkąt). Poniżej lewy trójkat (a,b,x) transformuję w gwiazdę (k,l,m):
1.jpg
1.jpg (13.34 KiB) Przejrzano 145 razy
\(\displaystyle{ k= \frac{ab}{a+b+x}\\
l= \frac{ax}{a+b+x}\\
m= \frac{bx}{a+b+x}\\
R_z=k+ \frac{(l+b)(m+a)}{l+b+m+a}=.....}\)
ODPOWIEDZ