Obliczenie cotangensa
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Obliczenie cotangensa
Jak mam obliczyć \(\displaystyle{ tg 15°}\) korzystając z wzorów na sumę dwóch kątów np. \(\displaystyle{ sin(\alpha + \beta) = sin\alpha cos\beta + cos\alpha sin\beta}\)?
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Obliczenie cotangensa
\(\displaystyle{ tg15=tg(45-30)=\frac{tg45-tg30}{1+tg45*tg30}}\)
skorzystalam ze wzoru \(\displaystyle{ tg(x-y)=\frac{tgx-tgy}{1+tgx*tgy}}\)
skorzystalam ze wzoru \(\displaystyle{ tg(x-y)=\frac{tgx-tgy}{1+tgx*tgy}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Obliczenie cotangensa
Najpierw obliczasz wartosc sin:
\(\displaystyle{ sin(\alpha + \beta) = sin\alpha cos\beta + cos\alpha sin\beta\\
=45^{\circ}\quad \beta=-30^{\circ}\\}\)
Gdy wyjdzie ci z tego sin15, dopisujesz jedynke trygonometryczna, by wyliczyc cosinus. A jak wiadomo tg to stosunek sin do cos. POZDRO
\(\displaystyle{ sin(\alpha + \beta) = sin\alpha cos\beta + cos\alpha sin\beta\\
=45^{\circ}\quad \beta=-30^{\circ}\\}\)
Gdy wyjdzie ci z tego sin15, dopisujesz jedynke trygonometryczna, by wyliczyc cosinus. A jak wiadomo tg to stosunek sin do cos. POZDRO