Wyprowadzenie wzoru na pochodną
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Wyprowadzenie wzoru na pochodną
Witam,
Czy jest wyprowadzenie tego wzorku?
\(\displaystyle{ (sin2x)' = 2cos2x}\)
Jesli jest będę wdzięczny za pomoc
Czy jest wyprowadzenie tego wzorku?
\(\displaystyle{ (sin2x)' = 2cos2x}\)
Jesli jest będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 13:33 przez olimpico, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Wyprowadzenie wzoru na pochodną
Jeżeli chodziło o wyprowadzenie z definicji to polecam przejrzeć nasz Kompendium http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=23319 .
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, o 23:00 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Wyprowadzenie wzoru na pochodną
ooo a jakbyś mogła napisać coś wiecej o pochodnych wnętrza byłbym bardzo wdzięczny. Kiedy je stosujemy?ariadna pisze:\(\displaystyle{ (sin2x)^{'}=cos2x\cdot{(2x)^{'}}=2cos2x}\)
Dochodzi po prostu pochodna funkcji wewnętrznej.
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 13:57 przez olimpico, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wyprowadzenie wzoru na pochodną
Stosujemy kiedy mamy złożenie funkcji.
Czyli na przykład:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+4}}\)
albo
\(\displaystyle{ e^{sinx}}\)
Wzór wtedy wygląda tak:
\(\displaystyle{ [f(g(x))]^{'}=f^{'}(g(x))\cdot{g^{'}(x)}}\)
Czyli na przykład:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}+4}}\)
albo
\(\displaystyle{ e^{sinx}}\)
Wzór wtedy wygląda tak:
\(\displaystyle{ [f(g(x))]^{'}=f^{'}(g(x))\cdot{g^{'}(x)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 2 razy
Wyprowadzenie wzoru na pochodną
Dzięki
Sory za "mógł" - widze że moderatorzy działaja błyskawicznie na tym forum
Pozdrowienia dla luka52
Sory za "mógł" - widze że moderatorzy działaja błyskawicznie na tym forum
Pozdrowienia dla luka52