Sorki, zę was tak męczę, ale tyle nam zadała, że mam deda Zadanie brzmi: Wskaż działania, które wykonano prawidłowo:
a) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{5} (-\frac{1}{2})^{5} = (\frac{1}{2})^{5}}\)
b) \(\displaystyle{ (-3,2^{8}) : (-3,2^{2}) = (-3,2^{4})}\)
c) \(\displaystyle{ (-5 \frac{1}{3}^{7}) : (-5 \frac{1}{3}^{3}) = (5 \frac{1}{3}^{4})}\)
JA tu nie widzę gdzieś dobrego :/ Nie wiem jak wy. Prosiłbym o pomoc i jakby co, wytłumaczenie. Z góry dzięki.
Mam nadzieje, że o to chodziło ...
~maniek
Wskaż działania, które wykonano prawidłowo.
- Maniek
- Gość Specjalny
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Wskaż działania, które wykonano prawidłowo.
Widzę, że uczyłeś się trochę zapisu, ale nie do końca Ci on wyszedł :>
do potęgi będzie
do potęgi będzie
i nie musisz zamykać za każdym razem [ / tex ] wytarczy na począ tku i na końcu^{liczba}
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Wskaż działania, które wykonano prawidłowo.
a)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{5} (-\frac{1}{2})^{5} =
[\frac{1}{2}\cdot (-\frac{1}{2})]^{5}=(-\frac{1}{4})^5\ \frac{1}{2}^5}\)
b)
\(\displaystyle{ (-3,2^{8}) : (-3,2^{2}) =
\frac{-3,2^8}{-3,2^2}=\frac{3,2^8}{3,2^2}=3,2^6\ (-3,2)^4}\)
Reszta podobnie POZDRO
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{5} (-\frac{1}{2})^{5} =
[\frac{1}{2}\cdot (-\frac{1}{2})]^{5}=(-\frac{1}{4})^5\ \frac{1}{2}^5}\)
b)
\(\displaystyle{ (-3,2^{8}) : (-3,2^{2}) =
\frac{-3,2^8}{-3,2^2}=\frac{3,2^8}{3,2^2}=3,2^6\ (-3,2)^4}\)
Reszta podobnie POZDRO