Mam pewien problem. Mam nadzieję, że dobrze umieściłe mtemat. Oto zadanie a później pytanko :
a) Kwadrat o boku 1m podzielono na kwadraciki o boku 1mm i ułożono jeden za drugim. Jaką długośc ma otrzymana linia?
b) Sześcian o krawędzi 1m rozpiłowano na szieścianki o krawędzi 1mm i ułożono jeden za drugim. Czy otrzymana linia jest dłuższa niż odległość z Gdańska do Zakopanego?
I mam pytanie. jak mam np. działanie i zapisz w postaci jednej potęgi to jak mam \(\displaystyle{ 3^{4}}\) * \(\displaystyle{ (-3)^{5}}\) * \(\displaystyle{ (-3)^{3}}\) to na końcu jak wychodzi już \(\displaystyle{ (-3)^{9}}\) * \(\displaystyle{ (-3)^{3}}\) = \(\displaystyle{ 3^{12}}\) to te minusy po prsotu się łączą i dają plus? Czyto dzięki potędze bo jest parzysta? Z góy dzięki
Potęga o wykładniku naturalnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Potęga o wykładniku naturalnym.
a) otrzymamy \(\displaystyle{ 1000\cdot1000=10^6}\) kwadracików.. każdy o długości krawędzi 1 mm.. ustawiając je w linii otrzymamy zatem prostokąt o wysokości 1mm i długości \(\displaystyle{ 10^6 mm = 1km}\).
b) otrzymamy \(\displaystyle{ 1000\cdot1000\cdot1000=10^9}\) sześcianików. układając je w linię otrzymamy długość \(\displaystyle{ 10^9 mm= 1000km}\).. sobie porównaj odległość Gdańsk-Zakopane bo nie wiem ile tam jest..
w odpowiedzi na ostatnie pytanie.. tutaj chodzi o wykładnik potęgi..
b) otrzymamy \(\displaystyle{ 1000\cdot1000\cdot1000=10^9}\) sześcianików. układając je w linię otrzymamy długość \(\displaystyle{ 10^9 mm= 1000km}\).. sobie porównaj odległość Gdańsk-Zakopane bo nie wiem ile tam jest..
w odpowiedzi na ostatnie pytanie.. tutaj chodzi o wykładnik potęgi..