jak wyznaczyć x?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Daniello12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

jak wyznaczyć x?

Post autor: Daniello12345 »

witam. nie jestem zbyt dobry z matematyki. mam pytanko jak wyznaczyć z tego x?? \(\displaystyle{ 3x=\frac{1}{x}}\)
lub takie coś: 3=5/^5+x

Popraw drugie wyrażenie - jest nie zrozumiałe. https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 12:03 przez Daniello12345, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

jak wyznaczyć x?

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ 3x=\frac{1}{x}\ \ x\neq 0\\
3x^2=1\\
x^2=\frac{1}{3}\\
\sqrt{x^2}=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
|x|=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
...}\)



POZDRO
ODPOWIEDZ