Wspólrzędne

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wspólrzędne

Post autor: hubert92 »

bardzo prosiłbym przyjrzenie sie obrazkowi i rozwiazanie punktów bo wogole tego nie rozumniem prosze . .

Zad1
Odczytaj wspórzędne punktów zaznaczonych na osiach liczbowych
AU
AU
01bf047e27467ef0.jpg (6.37 KiB) Przejrzano 75 razy
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wspólrzędne

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ G=-5\frac{1}{4}\\H=-4\frac{1}{2}\\I=-3\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ J=7\\K=7,6\\L=8,2}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 11:52 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wspólrzędne

Post autor: hubert92 »

bardzo dzieki ale o obliczeniach mi zalezy ;(
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wspólrzędne

Post autor: mat1989 »

po prostu musisz zobaczyć na ile części jest podzielony odcinek pomiędzy 2 danymi punktami, przykładowo w 1 pomiędzy -5 a -4 mamy 4 mniejsze odcinki, czyli długość każdego z nich wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\).
myślę że tutaj nie ma za dużo obliczeń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wspólrzędne

Post autor: hubert92 »

czyli w G
oliczenie bedzie

-5 - � = -5(jedna/piata)

?????
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wspólrzędne

Post autor: mat1989 »

oj sorki, \(\displaystyle{ -5\frac{1}{4}}\) oczywiście.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wspólrzędne

Post autor: hubert92 »

a mozesz mi tylko przykład H i I
obliczyc ?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Wspólrzędne

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ H=-5+2\cdot{1}{4}\vee H=-4-2\frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ