za \(\displaystyle{ \sqrt{x} = t}\) potem u(t)= t u'(t)=1 v'(x)= cos(x) v'(x)= sin(x)
\(\displaystyle{ \int\frac{\cos\sqrt{x}}{\sqrt{x}}dx = 2\int\frac{\cos t}{t}dt =2\cdot [t\cdot \cos t -\int\sin t dt] = 2 \cdot\cos \sqrt{x}\cdot (\sqrt{x} + 1) +c}\)
Prośba o sprawdzenie rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Prośba o sprawdzenie rozwiązania
Masz źle wykonane podstawienie \(\displaystyle{ \sqrt x=t}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \sqrt x=t \\ \frac{dt}{dx}=\frac{1}{2\sqrt x} \\ dx=2\sqrt xdt \\ \\ t{\frac{cos\sqrt x}{\sqrt x}dx=\int{\frac{cost}{\sqrt x}2\sqrt xdt=2\int{costdt=2sint+C=2sin\sqrt x+c}\)
i nie jest potrzebne całkowanie przez części.
Powinno być:
\(\displaystyle{ \sqrt x=t \\ \frac{dt}{dx}=\frac{1}{2\sqrt x} \\ dx=2\sqrt xdt \\ \\ t{\frac{cos\sqrt x}{\sqrt x}dx=\int{\frac{cost}{\sqrt x}2\sqrt xdt=2\int{costdt=2sint+C=2sin\sqrt x+c}\)
i nie jest potrzebne całkowanie przez części.