Dwie całki I nieoznaczona II oznaczona
Dwie całki I nieoznaczona II oznaczona
Prosze o rozwiązanie dwóch całek.
1.
\(\displaystyle{ \int x^2 sinx}\)
2.
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\frac{1}{e}} \frac{dx}{xln^2x}}\)
z góry dziękuje
1.
\(\displaystyle{ \int x^2 sinx}\)
2.
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\frac{1}{e}} \frac{dx}{xln^2x}}\)
z góry dziękuje
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Dwie całki I nieoznaczona II oznaczona
1) Dwa razy przez czesci:
\(\displaystyle{ \int x^2 sinx dx\\
u=x^2\qquad dv=sinxdx\\
du=2xdx\qquad v=-cosx\\
-x^2cosx+2\int x cosxdx\\
u=x\qquad dv=cosxdx\\
du=dx\qquad v=sinx\\
-x^2cosx+2(xsinx-\int sinxdx)=
-x^2cosx+2(xsinx+cosx)=
-x^2cosx+2xsinx+2cosx}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \int x^2 sinx dx\\
u=x^2\qquad dv=sinxdx\\
du=2xdx\qquad v=-cosx\\
-x^2cosx+2\int x cosxdx\\
u=x\qquad dv=cosxdx\\
du=dx\qquad v=sinx\\
-x^2cosx+2(xsinx-\int sinxdx)=
-x^2cosx+2(xsinx+cosx)=
-x^2cosx+2xsinx+2cosx}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Dwie całki I nieoznaczona II oznaczona
\(\displaystyle{ \int{x^2sinxdx=\left|\begin{array}{l}f(x)=x^2 f'(x)=2x \\ g'(x)=sinx g(x)=-cosx \end{array}\right|=}\)
\(\displaystyle{ =-x^2cosx+2\int{xcosxdx}=\left|\begin{array}{l}f(x)=x f'(x)=1 \\ g'(x)=cosx g(x)=sinx \end{array}\right|= \\ =-x^2cosx+2(xsinx-\int{sindx})=-x^2cosx+2xsinx+2cosx+C}\)
\(\displaystyle{ =-x^2cosx+2\int{xcosxdx}=\left|\begin{array}{l}f(x)=x f'(x)=1 \\ g'(x)=cosx g(x)=sinx \end{array}\right|= \\ =-x^2cosx+2(xsinx-\int{sindx})=-x^2cosx+2xsinx+2cosx+C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: OS
- Podziękował: 4 razy
Dwie całki I nieoznaczona II oznaczona
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{xln^{2}x}}\)
t=lnx
dt=\(\displaystyle{ \frac{dt}{x}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{dt}{t^{2}}=-t^{-1}=-\frac{1}{lnx}}\)
podstawiamy:
-\(\displaystyle{ \frac{1}{ln\frac{1}{e}}+\frac{1}{ln0}}\)
[ Dodano: 9 Września 2007, 11:20 ]
te zero w logarytmie naturalnym musi byc zerem z prawej strony gdzie mianownik dazy minus nieskonczonosci
t=lnx
dt=\(\displaystyle{ \frac{dt}{x}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{dt}{t^{2}}=-t^{-1}=-\frac{1}{lnx}}\)
podstawiamy:
-\(\displaystyle{ \frac{1}{ln\frac{1}{e}}+\frac{1}{ln0}}\)
[ Dodano: 9 Września 2007, 11:20 ]
te zero w logarytmie naturalnym musi byc zerem z prawej strony gdzie mianownik dazy minus nieskonczonosci