Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
Zad 1
Rozwiaz rownanie
\(\displaystyle{ {n+2\choose n}}\)=5 \(\displaystyle{ {n\choose 3}}\)
(sprowadzam to do wielomianu i otrymuje calkiem niepodzielny wielomian(?))
Zad 2.
Dane jest a=18! Uzasadnij ze a jest podzielna przez 119 a nie jest podziejna przez 19
Rozwiaz rownanie
\(\displaystyle{ {n+2\choose n}}\)=5 \(\displaystyle{ {n\choose 3}}\)
(sprowadzam to do wielomianu i otrymuje calkiem niepodzielny wielomian(?))
Zad 2.
Dane jest a=18! Uzasadnij ze a jest podzielna przez 119 a nie jest podziejna przez 19
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 10:41 przez see-you, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
2)
a=1*2*3*...*17*18
A jest podzielna przez 119, gdyż, 119=7*17, a oba te czynniki widać w iloczynie.
Nie dzieli się przez 19, bo liczba 19 jest pierwsza i dopiero 19! dzieli sie przez 19.
a=1*2*3*...*17*18
A jest podzielna przez 119, gdyż, 119=7*17, a oba te czynniki widać w iloczynie.
Nie dzieli się przez 19, bo liczba 19 jest pierwsza i dopiero 19! dzieli sie przez 19.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
dziekuje bardzo
ma ktos pomysl na 1 zadanie
dochodze do momentu gdzie zostaje mi \(\displaystyle{ 5n^{3}}\)-\(\displaystyle{ 18n^{2}}\)+19n-6
i nie wiem co dalej zrobic
ma ktos pomysl na 1 zadanie
dochodze do momentu gdzie zostaje mi \(\displaystyle{ 5n^{3}}\)-\(\displaystyle{ 18n^{2}}\)+19n-6
i nie wiem co dalej zrobic
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
Jeśli Twoje rachunki są poprawne, to:
\(\displaystyle{ n N}\)
\(\displaystyle{ n q 3}\)
\(\displaystyle{ 5n^{3}-18n^{2}+19n=6}\)
\(\displaystyle{ n(5n^{2}-18n+19)=6}\)
więc \(\displaystyle{ n=3 6}\), ale podstawiając do równania otrzymujemy sprzeczność, więc równanie nie ma rozwiązań, więc sprawdź swoje rachunki
\(\displaystyle{ n N}\)
\(\displaystyle{ n q 3}\)
\(\displaystyle{ 5n^{3}-18n^{2}+19n=6}\)
\(\displaystyle{ n(5n^{2}-18n+19)=6}\)
więc \(\displaystyle{ n=3 6}\), ale podstawiając do równania otrzymujemy sprzeczność, więc równanie nie ma rozwiązań, więc sprawdź swoje rachunki
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Pomógł: 1 raz
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
podziel to przez n-2 --> wyjdzie Ci funkacja kwadratowa... wynik:
n=0,6
n=1
n=0,6
n=1
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
Nie patrzyłem w te rachunki, ale Wojteks żaden z Twocih wyników nie spełnia także wymogów zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
czyli pewnie sie pomylilam ale liczylam dwa razy i to samo wychodzi caly czas
chyba ze robie zlym sposobem(zamiana na dwumian Newtona, skrocenie i wymnozenie)
liczyl to ktos moze??
chyba ze robie zlym sposobem(zamiana na dwumian Newtona, skrocenie i wymnozenie)
liczyl to ktos moze??
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
Poprawnie jest:
\(\displaystyle{ 5n^{3}-18n^{2}+n=6}\)
\(\displaystyle{ n(5n^{2}-18n+1)=6}\)
I znów jako, że \(\displaystyle{ n\geq 3}\), mamy
\(\displaystyle{ n=3 n=6}\), więc równanie nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych n
\(\displaystyle{ 5n^{3}-18n^{2}+n=6}\)
\(\displaystyle{ n(5n^{2}-18n+1)=6}\)
I znów jako, że \(\displaystyle{ n\geq 3}\), mamy
\(\displaystyle{ n=3 n=6}\), więc równanie nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych n
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, o 16:37 przez Piotr Rutkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
Taki zapis jest niepoprawny.polskimisiek pisze:\(\displaystyle{ n=3 6}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ n=3 n=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Równanie z symbolem Newtona oraz podzielność
szybkie pytanko:
(n-2)! = n*(n-1)*(n-2) ?
EDIT: Mógłby ktoś przedstawić jak po kolei liczy się to zadanie z dwumianem?
Byłbym wdzięczny, bo jak sam próbuję to zrobić to napotykam na dziwne sprzeczności.
[ Dodano: 13 Maj 2008, 20:09 ]
? ? ? ?
(n-2)! = n*(n-1)*(n-2) ?
EDIT: Mógłby ktoś przedstawić jak po kolei liczy się to zadanie z dwumianem?
Byłbym wdzięczny, bo jak sam próbuję to zrobić to napotykam na dziwne sprzeczności.
[ Dodano: 13 Maj 2008, 20:09 ]
? ? ? ?