Całka z równania jednorodnego
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qwer
- Podziękował: 2 razy
Całka z równania jednorodnego
Hi... Mam mały dylemat. Mianowicie przy rozwiązywaniu równania: \(\displaystyle{ xy'-y=xtg\frac{y}{x}}\)
w pewnym momencie wychodzi mi taka całka: \(\displaystyle{ \int\frac{du}{tgu}}\) i próbuje ją zrobić przez podstawienie \(\displaystyle{ tg\frac{x}{2}}\) i niestety nie jestem pewien czy dalej dobrze liczę, tak więc bardzo proszę o sam wzór końcowy tej całki, a gdyby się komuś jeszcze chciało to wynik tego równania, a do reszty sam postaram się dojść. Dziękuję.
w pewnym momencie wychodzi mi taka całka: \(\displaystyle{ \int\frac{du}{tgu}}\) i próbuje ją zrobić przez podstawienie \(\displaystyle{ tg\frac{x}{2}}\) i niestety nie jestem pewien czy dalej dobrze liczę, tak więc bardzo proszę o sam wzór końcowy tej całki, a gdyby się komuś jeszcze chciało to wynik tego równania, a do reszty sam postaram się dojść. Dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Całka z równania jednorodnego
sam ją policzysz.. i to szybko.. jedna podpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{1}{tg(x)}=ctg(x)}\)
[ Dodano: 9 Września 2007, 02:03 ]
\(\displaystyle{ \ln{|\sin{x}|}}\)
[ Dodano: 9 Września 2007, 02:03 ]
\(\displaystyle{ \ln{|\sin{x}|}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qwer
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 lut 2007, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: qwer
- Podziękował: 2 razy