Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Witam poraz kolejny! Mam tym razem problem z 3 zadaniami, a mianowicie:
1. \(\displaystyle{ y"+y=cos2x}\) , głownie chodzi mi, jak będzie wyglądać funkcja którą przewidujemy do \(\displaystyle{ cos2x}\) oraz jej pierwsza i druga pochodna.
2. Wyznaczyć moment statyczny obszaru ograniczonego liniami \(\displaystyle{ y=x^{3} \ , \ y=0 \ , \ x=2 \ \ \ 0< \lambda = \rho}\)
3. Obliczyć gradient \(\displaystyle{ z=e \ \ \ P_{0} (x_{0} \ , \ y_{0})}\)
Z góry za pomoc dziękuję!
1. \(\displaystyle{ y"+y=cos2x}\) , głownie chodzi mi, jak będzie wyglądać funkcja którą przewidujemy do \(\displaystyle{ cos2x}\) oraz jej pierwsza i druga pochodna.
2. Wyznaczyć moment statyczny obszaru ograniczonego liniami \(\displaystyle{ y=x^{3} \ , \ y=0 \ , \ x=2 \ \ \ 0< \lambda = \rho}\)
3. Obliczyć gradient \(\displaystyle{ z=e \ \ \ P_{0} (x_{0} \ , \ y_{0})}\)
Z góry za pomoc dziękuję!
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
ad 1.
Całka szczególna będzie postaci \(\displaystyle{ y_2 = a \cos 2x}\)
ad 2.
Względem czego ten moment statyczny?
ad 3.
? Coś nie tak z zapisem, chyba że ma to być f. stała.
Całka szczególna będzie postaci \(\displaystyle{ y_2 = a \cos 2x}\)
ad 2.
Względem czego ten moment statyczny?
ad 3.
? Coś nie tak z zapisem, chyba że ma to być f. stała.
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Odnośnie 3 zadania, takie dostałem pytanie (właśnie w takiej formie). Przyjmijmy, że funkcja ma być stała. To jak bedzie wyglądać rozwiązanie ?
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Miałbym jeszcze prośbe odnośnie zad. 1, czy mógłbyś napisać jak będzie wyglądała 1 i 2 pochodna ?
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Przy rozwiązywaniu tego typu różniczek czytam: W związku z tym, że po prawej stronie równiania jest funkcja cos2x, to rozwiązanie y2 przewidujemy jako postać (ty mówisz: acos2x). I właśnie do acos2x potrzebuję pierwszej i drugiej pochodnej (w tym przypadku tylko drugiej), tak aby móc wstawić do lewej strony równania i później porównać z prawą.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Jakich różniczekPrzy rozwiązywaniu tego typu różniczek czytam
A nie uważasz, że osoba która chce rozwiązywać równania różniczkowe powinna mieć jako takie pojęcie z zakresu obliczaniach pochodnych
Liczenie pierwszej i drugiej pochodnej z tego wyrażenia nie jest czynnością skomplikowaną i jest to poziom liceum.
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
To zadanie nie jest przypadkiem: Równaniem różniczkowym liniowym niejednorodnym II rzędu ?
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
Kloosek z czym ty masz problem z pochodna cos2x??? po 2 ty nie masz liczyć pochodnej z cos2x tylko z yp a to nie bedzie cos2x, bo dla Δ
Gradient, Całka podwójna, Różniczka
ok, ok, poplątało mi się już wszystko, ale już wiem. Za dużo zadań jak na jeden dzień. Dzięki