Słuchajcie właśnie zaczęłam naukę w liceum i trochę podwyższył mi się poziom matematyki... Zadanie domowe sprawiło trochę problemów, ale z 5 działaniami sobie poradziłam, a z tymi dwoma nie mogę... Próbuję już od godziny, ale dalej stoję w martwym punkcie, więc może wy będziecie potrafili mi pomóc. To już nawet nie chodzi o to, żebym miała zrobione zadanie domowe, ale chciałabym wiedzieć jak to powinno być zrobione A przykłady są takie:
\(\displaystyle{ 3\sqrt{27}× (\frac{1}{9})^{\frac{3}{2}} - (\frac{1}{3})^{\frac{3}{4}} × 81^{-2} =}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{31 - 12 \sqrt{3}} + \sqrt{76 - 42 \sqrt{3}} =}\)
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 23:11 przez kasiulek91, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
Zapis jest niezrozumiały.
Między tagami 'tex' i '/tex' należy umieszczać całe wyrażenia! (nie wiem skąd w ogóle pomysły by po dzielić wyrażenie tak na części ??: )
Ponadto używaj nawiasów '{', '}' w jeżeli chcesz np. ułamek w wykładniku umieściś - '2^{ \frac{a}{b} }'.
Oczywiście popraw zapis.
Między tagami 'tex' i '/tex' należy umieszczać całe wyrażenia! (nie wiem skąd w ogóle pomysły by po dzielić wyrażenie tak na części ??: )
Ponadto używaj nawiasów '{', '}' w jeżeli chcesz np. ułamek w wykładniku umieściś - '2^{ \frac{a}{b} }'.
Oczywiście popraw zapis.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
Mam nadzieję, że teraz jest ok Przepraszam za błędy, ale pierwszy raz z tego korzystam
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
2.
\(\displaystyle{ \sqrt{31 - 12 \sqrt{3}} + \sqrt{76 - 42 \sqrt{3}} =
\sqrt{(2-3\sqrt{3})^2}+\sqrt{(7-3\sqrt{3})^2}=\\
|2-3\sqrt{3}|+|7-3\sqrt{3}|=-(2-3\sqrt{3})+7-3\sqrt{3}=
-2+3\sqrt{3}+7-3\sqrt{3}=5}\)
Apropo pierwszego to \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) nie powinna byc czasami w nawiasie?? A co do rozwiazania to pozamieniaj wszystko na 3 do ktorejs potegi i powinno ladnie cos wyjsc
POZDRO
\(\displaystyle{ \sqrt{31 - 12 \sqrt{3}} + \sqrt{76 - 42 \sqrt{3}} =
\sqrt{(2-3\sqrt{3})^2}+\sqrt{(7-3\sqrt{3})^2}=\\
|2-3\sqrt{3}|+|7-3\sqrt{3}|=-(2-3\sqrt{3})+7-3\sqrt{3}=
-2+3\sqrt{3}+7-3\sqrt{3}=5}\)
Apropo pierwszego to \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) nie powinna byc czasami w nawiasie?? A co do rozwiazania to pozamieniaj wszystko na 3 do ktorejs potegi i powinno ladnie cos wyjsc
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 21:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Zadanie z którym nie potrafię sobie poradzić :/
To ja zacznę od pierwszego. Już zmieniłam na nawias (zapomniałam o nim, bo ja w zeszycie mam to zapisane jako \(\displaystyle{ 9^-\frac{3}{2}}\) Ale wiem, że to się zmieni na \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) ). Zaraz pokombinuje z tą potęga 3
A co do twojego rozwiązania to dzięki! W sumie myślałam nad tym, ale chyba już sie przegrzałam, bo robiłam bardzo głupi błąd przez co wszystko nie wychodziło tzn. przy \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) ja liczyłam to tak \(\displaystyle{ 3×3+3}\) no i nie miało prawa wyjść... Jednak co dwie głowy to nie jedna więc jeszcze raz dzięki
A co do twojego rozwiązania to dzięki! W sumie myślałam nad tym, ale chyba już sie przegrzałam, bo robiłam bardzo głupi błąd przez co wszystko nie wychodziło tzn. przy \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) ja liczyłam to tak \(\displaystyle{ 3×3+3}\) no i nie miało prawa wyjść... Jednak co dwie głowy to nie jedna więc jeszcze raz dzięki