1 wymień liczby całkowite większe od √3 i mniejsze od √13
2 Podaj przykład liczby wymiernej większej od 1/5 i mniejszej od 1/3
3 podaj przykłąd dodatniej liczby niewymiernej mniejszej od 1.
4 podaj liczbę przeciwną do -1,5/7 oraz odwrotność liczby -1,5/7
proszę o szybką pomoc
Temat poprawiłam i przeniosłam.
ariadna
Przykłady liczb spełniających warunki
Przykłady liczb spełniających warunki
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 20:54 przez Emilka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Przykłady liczb spełniających warunki
1) podpowiedź \(\displaystyle{ 13}\)
2)np. \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
3)np. \(\displaystyle{ 2-\sqrt{2}}\)
4)\(\displaystyle{ -(-\frac{1,5}{7})=\frac{1,5}{7}=\frac{3}{14}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{-1,5}{7}}=-\frac{7}{1,5}=-\frac{14}{3}}\)
2)np. \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
3)np. \(\displaystyle{ 2-\sqrt{2}}\)
4)\(\displaystyle{ -(-\frac{1,5}{7})=\frac{1,5}{7}=\frac{3}{14}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{-1,5}{7}}=-\frac{7}{1,5}=-\frac{14}{3}}\)