Dobry,
nie mogę sobie poradzić z następującym zadaniem.
Niech \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) będą dodatnimi liczbami rzeczywistymi takimi, że \(\displaystyle{ \frac{1}{p}+\frac{1}{q}=1}\). Wykazać, następujące fakty:
a) Jeżeli \(\displaystyle{ u\ge 0}\) i \(\displaystyle{ v\ge 0}\), to
\(\displaystyle{ uv\le \frac{u^p}{p}+\frac{v^q}{q}}\)
i równość zachodzi jedynie wtedy, gdy \(\displaystyle{ u^p=v^q}\).
b) Jeżeli \(\displaystyle{ f\in R(\alpha)}\) i \(\displaystyle{ g\in R(\alpha)}\), \(\displaystyle{ f\ge 0}\), \(\displaystyle{ g\ge 0}\) oraz
\(\displaystyle{ \int\limits_{a}^{b} f^p d\alpha=1=\int\limits_{a}^{b} g^q d\alpha}\),
to
\(\displaystyle{ \int\limits_{a}^{b}fg\ d\alpha \le 1}\)
Nie za bardzo wiem jak te zadania ruszyć, więc prosiłbym o jakąś wskazówkę. Dodam tylko, że w c) była jeszcze nierówność Höldera (dla całek) i o ile, po pierwsze, dowodów w internecie na te nierówności Höldera i Minkowskiego jest sporo, a po drugie, nie są zbyt łatwe, więc na razie mnie nie interesują, tak pomyślałem, że ta informacja może naprowadzić na jakiś pomysł do a) lub b) (głównie zależy mi na tym pierwszym). Swoją drogą te podpunkty wyglądają mi trochę na jakieś wprowadzenie.
\(\displaystyle{ R}\) - zbiór wszystkich funkcji całkowalnych w sensie Riemanna, \(\displaystyle{ \int\limits_{a}^{b} f d\alpha =\int\limits_{a}^{b} f(x) d\alpha(x)}\) - całka Stieltjesa.
Całki Riemanna-Stieltjesa
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Całki Riemanna-Stieltjesa
a) idzie łatwo z wykorzystaniem faktu, że \(\displaystyle{ f(x)=\ln x}\) jest wklęsła w swojej dziedzinie
(weź argumenty \(\displaystyle{ u^p, v^q}\) oraz wagi \(\displaystyle{ \frac 1 p, \frac 1 q}\)) i ściśle rosnąca w swojej dziedzinie.-- 29 paź 2016, o 20:13 --Aha, zostaje jeszcze przypadek \(\displaystyle{ u=0 \vee v=0}\), ale wtedy nierówność jest trywialna.
(weź argumenty \(\displaystyle{ u^p, v^q}\) oraz wagi \(\displaystyle{ \frac 1 p, \frac 1 q}\)) i ściśle rosnąca w swojej dziedzinie.-- 29 paź 2016, o 20:13 --Aha, zostaje jeszcze przypadek \(\displaystyle{ u=0 \vee v=0}\), ale wtedy nierówność jest trywialna.
- Waylays
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 8 razy
Całki Riemanna-Stieltjesa
Coś wykminiłem, jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć, czy o to chodziło, to już w ogóle byłoby świetnie.
Nie bardzo wiem tylko jak dojść do tego, że równość w a) zachodzi tylko gdy \(\displaystyle{ u^p=v^q}\), albo dla równoważnej nierówności \(\displaystyle{ u^{\frac{1}{p}}v^{\frac{1}{q}}\le \frac{u}{p}+\frac{v}{q}}\), gdy \(\displaystyle{ u=v}\). Oczywiście jak wstawię \(\displaystyle{ u=v}\) to samo wychodzi, ale to chyba nie dowodzi, że tak się dzieje tylko kiedy \(\displaystyle{ u=v}\).
a):
b):
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 01:00 przez Waylays, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Całki Riemanna-Stieltjesa
Jest OK.
Co do równości, to nie pamiętam niestety (był ładny argument właśnie z wypukłością, ale wyleciało z mojej pustej, budzącej politowanie głowy). Jeśli koniecznie potrzebujesz tego warunku z równością,
to można inaczej podejść do całego dowodu (mniej elegancko):
porzućmy na chwilę założenie o \(\displaystyle{ p,q}\)(niech to będą liczby rzeczywiste dodatnie),
ustalmy \(\displaystyle{ p, q>0}\) i rozważmy funkcję dwóch zmiennych
\(\displaystyle{ f(u,v)= \frac{1}{p}u^p+ \frac{1}{q}v^q-uv}\), gdzie \(\displaystyle{ u,v \ge 0}\).
Mamy \(\displaystyle{ f'_u=u^{p-1}-v}\) oraz \(\displaystyle{ f'_v=v^{q-1}-u}\).
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum (tutaj minimum) jest zerowanie się tych pochodnych cząstkowych, a to implikuje \(\displaystyle{ v^{q-1}=u}\) oraz \(\displaystyle{ u^{p-1}=v}\).
No i jeszcze sprawdzamy, co dzieje się gdy \(\displaystyle{ u=0 \vee v=0}\), wówczas wychodzi \(\displaystyle{ f(u,v)=0}\). Czy jakoś tak, trochę "nieświeży" jestem.
Co do równości, to nie pamiętam niestety (był ładny argument właśnie z wypukłością, ale wyleciało z mojej pustej, budzącej politowanie głowy). Jeśli koniecznie potrzebujesz tego warunku z równością,
to można inaczej podejść do całego dowodu (mniej elegancko):
porzućmy na chwilę założenie o \(\displaystyle{ p,q}\)(niech to będą liczby rzeczywiste dodatnie),
ustalmy \(\displaystyle{ p, q>0}\) i rozważmy funkcję dwóch zmiennych
\(\displaystyle{ f(u,v)= \frac{1}{p}u^p+ \frac{1}{q}v^q-uv}\), gdzie \(\displaystyle{ u,v \ge 0}\).
Mamy \(\displaystyle{ f'_u=u^{p-1}-v}\) oraz \(\displaystyle{ f'_v=v^{q-1}-u}\).
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum (tutaj minimum) jest zerowanie się tych pochodnych cząstkowych, a to implikuje \(\displaystyle{ v^{q-1}=u}\) oraz \(\displaystyle{ u^{p-1}=v}\).
No i jeszcze sprawdzamy, co dzieje się gdy \(\displaystyle{ u=0 \vee v=0}\), wówczas wychodzi \(\displaystyle{ f(u,v)=0}\). Czy jakoś tak, trochę "nieświeży" jestem.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Całki Riemanna-Stieltjesa
logarytm jest ściśle wklęśły, więc równość w warunku
\(\displaystyle{ \forall x_1, x_2\in P \ \forall\alpha , \beta\in (0,1), \alpha +\beta=1 \quad f(\alpha x_1+\beta x_2)\le \alpha f(x_1)+\beta f(x_2)}\)
zachodzi tylko wtedy, gdy gdy \(\displaystyle{ x_1=x_2}\)
\(\displaystyle{ \forall x_1, x_2\in P \ \forall\alpha , \beta\in (0,1), \alpha +\beta=1 \quad f(\alpha x_1+\beta x_2)\le \alpha f(x_1)+\beta f(x_2)}\)
zachodzi tylko wtedy, gdy gdy \(\displaystyle{ x_1=x_2}\)